15.02.2013

kotlety z fasoli i kiszonej kapusty

Uwielbiam robić wegetariańskie kotlety. Za każdym razem zdumiewa mnie, jakie możliwości dają warzywa. Dzisiaj nowość - kotlety z białej fasoli i... kiszonej kapusty. Oprócz super smaku kapusta sprawiła, że kotlety nie są suche. Dodałam do nich też płatki orkiszowe, które świetnie związały masę.

Wegetariańskie kotlety z fasoli i kiszonej kapusty
Składniki na 10-12 sztuk:
  • 1,5 szklanki suchej fasoli jaś karłowaty
  • niecałe 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 jajo
  • 4 łyżki płatków orkiszowych (do kupienia w tym sklepie internetowym)
  • łyżka mąki pszennej lub ewentualnie więcej
  • olej
Sposób przygotowania:
Fasolę moczyłam przez noc, a następnie gotowałam godzinę w osolonej wodzie. Kiedy ostygła, ściągnęłam z niej łupinki. Tak przygotowaną rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków. Kapustę odcisnęłam, drobno poszatkowałam i wrzuciłam do fasoli. Do całości dodałam jajo, mąkę i płatki orkiszowe i dokładnie wymieszałam. Z gotowej masy formowałam kotlety, które później usmażyłam na patelni. Kotlety można doprawić czosnkiem, czy ulubionymi przyprawami. Jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, trzeba dodać tyle mąki, żeby dało się zrobić kotleciki.

8 komentarzy:

  1. bardzo fajne, dobry pomysł dla smakoszy kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalny pomysł,dziś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie zrumieniony kotlecik, schrupałabym takiego z ochotą na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki. zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący wpis. Znalazłem Twojego bloga przez przypadek, bardzo mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten Blog to moje nowe odkrycie. Brawo! Dziś raniutko zrobiłam te kotleciki, obdzieliłam całą rodzinę:) Pyszne, dodałam dużo natki, gałkę muszkatołową, papryczkę chili i gotowe. Mniam:) Pozdrawiam cieplutko:) Joana

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...