20.09.2012

Frytki z selera i marchewki. Prawie bez tłuszczu.

Od dziecka nie przepadam za ziemniaczanymi frytkami. Muszę być naprawdę głodna, żeby raz na jakiś czas skubnąć od kogoś kawałek. Natknęłam się kilka razy na pomysł zrobienia frytek z innych warzyw. Przygotowałam dzisiaj swoja wariację - pieczone frytki z selera i marchewki. Pierwszą zaletą jest ilość tłuszczu - jedynie łyżka oleju. Kolejną smak - wyszły zaskakująco pyszne, z chrupiąca skórką, miękkie w środku. Lepiej spisał się moim zdaniem seler, chociaż marchewka była bardzo przyjemnie słodka. Fantastycznie skomponowały się z domowym gyrosem i sosami na bazie jogurtu. W końcu smakują mi frytki!

Frytki z selera i marchewki
Składniki na 2 porcje:
  • 1 średni seler
  • 1,5 dużej (prostej) marchewki
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa obrałam i pokroiłam w słupki wielkości frytek. Tak przygotowane wymieszałam dokładnie z olejem i szczyptą soli, wyłożyłam równomiernie na silikonowej macie do pieczenia. Piekłam 30 minut - pierwsze 20  w 180 stopniach, kolejnych 10 w 200 stopniach.

Jeśli szukasz przepisów na domowe fast foody, zajrzyj tutaj:
- domowa tortilla light
- domowy hamburger

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie fryteczki :) Minimum kalorii, maksimum smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita przekąska. Propozycja podania genialna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie frytki mogę zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne, uwielbiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne pomysły i przepisy. Będziemy wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubisz frytek z ziemniaków? serio? ja je uwielbiam... zawsze jak jestem na dietach to potrafię olać słodycze, ale frytki i chipsy to moja słabość. Choć nie powiem.. frytki z selera robiłam i mi smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś od dziecka nie przepadam :) chipsów to mogę zjeść kilka i na tym koniec :) ale te frytki selerowe i marchewkowe są super pyszne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. planuję dziś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo. Seler nie powinien być jakiś gigantyczny - smaczniejsze są te mniejsze egzemplarze :) Selerowe są dla mnie świetne, chociaż zdecydowana większość próbujących woli marchewkowe frytki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Kurcze, ciągle słyszę o frytkach z selera, chyba czas wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...