09.05.2012

odtuszczona tortilla

Tortillowy placek to w zamyśle jedyne pieczywo obecne w menu w tym tygodniu. Tortilla nie musi być wcale ciężkim posiłkiem. Tą wypełniłam grillowanym mięsem z kurczaka, warzywami i lekkim sosem czosnkowym. Obiad w sam raz na ciepłe popołudnie.

Lekka tortilla z kurczakiem



Składniki na 4 tortille:
  • 4 tortille
  • 5 pałek z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 4 garści roszponki
  • 2 pomidory
  • 200ml jogurtu naturalnego 0%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • kmin rzymski
  • sól
Sposób przygotowania:
Przygotowałam sos czosnkowy z jogurtu, czosnku i soli.Z pałek usunęłam skórę, mięso oddzieliłam od kości, pokroiłam w paski, przyprawiłam mieszanką do gyrosa i kuminem i odłożyłam do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ugrillowałam na patelni grillowej razem z pokrojoną w półplasterki cukinią.  Tortille podgrzewałam na suchej patelni, każdą nafaszerowałam 2 łyżkami sosu, garścią roszponki, mięsem z cukinią i plasterkami pomidora. Wyszły soczyste, aromatyczne, ale niezbyt pikantne. Polecam :)

4 komentarze:

  1. Podoba mi się, że zamiast piersi wykorzystane zostało mięso z nóżek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piersi są jak dla mnie za suche to tortilli, poza tym nóżki są po prostu smaczniejsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. JUSTYNA // oh Alus! az mi slinka cieknie ;), uwielbiam tortille !

    OdpowiedzUsuń
  4. mniami, tortilla z kurczakiem jest bezkonkurencyjna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...