Tortillowy placek to w zamyśle jedyne pieczywo obecne w menu w tym tygodniu. Tortilla nie musi być wcale ciężkim posiłkiem. Tą wypełniłam grillowanym mięsem z kurczaka, warzywami i lekkim sosem czosnkowym. Obiad w sam raz na ciepłe popołudnie.
Lekka tortilla z kurczakiem
Składniki na 4 tortille:
- 4 tortille
- 5 pałek z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 4 garści roszponki
- 2 pomidory
- 200ml jogurtu naturalnego 0%
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do gyrosa
- kmin rzymski
- sól
Przygotowałam sos czosnkowy z jogurtu, czosnku i soli.Z pałek usunęłam skórę, mięso oddzieliłam od kości, pokroiłam w paski, przyprawiłam mieszanką do gyrosa i kuminem i odłożyłam do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ugrillowałam na patelni grillowej razem z pokrojoną w półplasterki cukinią. Tortille podgrzewałam na suchej patelni, każdą nafaszerowałam 2 łyżkami sosu, garścią roszponki, mięsem z cukinią i plasterkami pomidora. Wyszły soczyste, aromatyczne, ale niezbyt pikantne. Polecam :)
Podoba mi się, że zamiast piersi wykorzystane zostało mięso z nóżek;)
OdpowiedzUsuńPiersi są jak dla mnie za suche to tortilli, poza tym nóżki są po prostu smaczniejsze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJUSTYNA // oh Alus! az mi slinka cieknie ;), uwielbiam tortille !
OdpowiedzUsuńmniami, tortilla z kurczakiem jest bezkonkurencyjna :)
OdpowiedzUsuń