Miał być obiad w restauracji. Plan się nie udał, a apetyt na coś smacznego i niecodziennego pozostał. Czasu na przygotowanie mało, ale w lodówce sporo resztek. Od zawsze ciekła mi ślinka na blogowe tarty z cukinią (jakby nie było, to moje ulubione warzywo zaraz po dynce). Trzeba było więc spróbować czegoś podobnego :)
Mini tarty na dwa smaki
Składniki na 2 porcje: ciasto francuskie +
- pół puszki pomidorów
 - ząbek czosnku
 - łyżka oliwy
 - łyżka keczupu
 - 1/4 papryki
 - 3 pieczarki
 - 8 oliwek
 - 3 plasterki żółtego sera
 
- pół młodej cukinii
 - 1/4 krążka ostrego camemberta
 - 4 łyżeczki śmietany 12%
 - sól, pieprz
 
Ciasto francuskie podzieliłam na 4 równe części, każdą z nich nakłułam widelcem. Przygotowałam sos pomidorowy - smażyłam razem pomidory, czosnek, oliwę i keczup do momentu odparowania płynu. Gotowy sos rozsmarowałam na 2 częściach ciasta, zostawiając odkryte brzegi. Następnie ułożyłam na nich żółty ser i pokrojone warzywa. Dwa pozostałe prostokąty posmarowałam śmietaną, popieprzyłam, na górę ułożyłam cienkie plasterki posolonej cukinii, a następnie ułożyłam camembert. Całość ułożyłam na papierze na rozgrzanej blaszce, piekłam 18 minut w 200 stopniach. Wyszło fantastycznie. Krucha i delikatna cukinia świetnie komponowała się z ostrym serem. Wersja o smaku pizzy także mile nas zaskoczyła - warzywa zdążyły zmięknąć, ale nie puściły soków. Polecam na szybki obiad, czy przekąskę na imprezę.
 
Bardzo apetyczne te tarty. Z chęcią schrupałabym takie na kolacje;)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek tej z oliwkami!
OdpowiedzUsuńBiorę tę z cukinią;)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie dobre do wszystkiego,kupiłam w Lidlu ciasto ale dietetyczne a w połączeniu z cukinią na pewno bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń