Grill może być bez mięsa. Może być bez sałatki. Ale nie ma grilla bez tzatzików, zwanych u nas zwyczajowo cyckami. A, że dzisiaj grillujemy, trzeba było przygotować całą miskę :) W mojej wersji są bardzo lekkie, nawet dietetyczne. Pasują do mięsa, grillowanego sera, warzyw z rusztu, jako sos do sałatki, do pit, kebabów i mnóstwa innych posiłków.
Lekkie tzatziki Alisz
Składniki na dużą miskę:
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego 0%
- 2 długie ogórki zielone
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki obieram, trę na tarce o grubych oczkach, odciskam z soku. Ząbki czosnku rozcieram z 1/3 łyżeczki soli, dodaję do ogórków, zalewam jogurtem, mieszam i odkładam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Bardzo ważne jest dokładne odsączenie ogórków i dobór jogurtu, który nie ma konsystencji mleka. Można oczywiście zrobić tzatziki na bazie jogurtu greckiego, czy dodać majonezu, jeżeli wolimy bardziej gęsty i kremowy dip. Smacznego grillowania!
Warto wykroić z ogórków pestki, bo to one są najbardziej wodniste.
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam, ale jakoś łatwiej ściema mi się całe ogórki :) Pozdrawiam!
UsuńTeż lubię lżejszą wersję tego sosu :) Idealny grillowy dodatek, u nas też zawsze obecny!
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł, by wypełnić tym aromatycznym, czosnkowym sosem paprykę ;] śliczny sposób na nietypowe podanie!
OdpowiedzUsuńFajny sposób na podanie. Uwielbiam taki sos, w sezonie zjadam go z wszystkim i na wszystkim, nawet paluszki i sucharki w nim zanurzam:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zgadzam się, ten sosik pasje do wszystkiego i jest świetnym dopełnieniem grilla :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cycki :) sama często jadam praktycznie do wszystkiego się nadają
OdpowiedzUsuń