21.05.2012

Makaron z dynią i chorizo

Mam kilka stałych pozycji w moim menu makaronowym. Jednak raz na jakiś czas lubię wymyślić coś nowego, co niekoniecznie jest połączeniem banalnych składników. W ramach czyszczenia zamrażalnika w dzisiejszej paście główną rolę zagrały dynia i chorizo. Połączenie okazało się wyjątkowo trafione :)

Makaron z dynią i chorizo

Składniki na 4 porcje:
  • pesto z pieczonej dyni
  • kiłebasa chorizo
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 krople tabasco
  • świeżo tarty parmezan
  • 500g makaronu Maccheroncini 
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni podsmażyłam pokrojoną kiełbaskę chorizo. Dodałam pesto, mleko, tabasco i 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość pogotowałam razem ok 5 minut. Tak przygotowany sos wymieszałam z makaronem i podałam posypany świeżo tartym parmezanem.

11 komentarzy:

  1. prezentuje się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie smaków, musiało być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie! Takie pesto musi smakować świetnie. No i super kształt makaronu:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcie i do tego mój ulubiony makaron. Normalnie, aż mi się zachciało zrobić ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda;) Kuszące jest to dyniowe pesto

    OdpowiedzUsuń
  6. Justysia // zrobilas mi smaka na taki fajny gruby makaron !! :) i jestem ciekawa jaki smak dalo polaczenie dyni i chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię sosy na bazie upieczonej dyni :) W ogóle dynia jest super :) Sama robisz to pesto? Jeśli tak to czy masz gdzieś na blogu przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto robię sama, tutaj znajdziesz przepis http://kuchniaalisz.blogspot.com/2012/05/mniam-dyniowy-rarytasik.html Pozdrawiam wszystkich dyniożerców :)

      Usuń
  8. ale pyszności tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...