29.05.2012

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorowym sosem

Jakiś czas temu wspominałam, że mamy w naszym menu kilka stałych makaronowych pozycji. Jedną z nich jest spaghetti z tuńczykiem, które gości na naszym stole co najmniej 2 razy w miesiącu. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, aromatyczne i nie tak ciężkie jak wersje z mięsem. Najczęściej robię podwójną porcję i jedną z nich zamrażam.

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorowym sosem
Składniki na 4 porcje:
  • 500g pełnoziarnistego spaghetti
  • puszka tuńczyka sałatkowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 15 czarnych oliwek
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża pepperoni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo tarty parmezan
  • świeże zioła
  • sól
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucam odsączonego tuńczyka, dodaję posiekany czosnek i pepperoni. Smażę chwilę razem. Dodaję pomidory z puszki, oliwę i pokrojone oliwki. Gotuję do momentu zgęstnienia sosu, dosalam do smaku. Do gotowego sosu daję ugotowany makaron. Podaję ze świeżo tartym parmezanem i ziołami.

2 komentarze:

  1. wspaniałe smaki, naprawdę warto zrobić podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...