Jakiś czas temu wspominałam, że mamy w naszym menu kilka stałych makaronowych pozycji. Jedną z nich jest spaghetti z tuńczykiem, które gości na naszym stole co najmniej 2 razy w miesiącu. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, aromatyczne i nie tak ciężkie jak wersje z mięsem. Najczęściej robię podwójną porcję i jedną z nich zamrażam.
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorowym sosem
- 500g pełnoziarnistego spaghetti
- puszka tuńczyka sałatkowego
- puszka krojonych pomidorów
- 15 czarnych oliwek
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- świeża pepperoni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo tarty parmezan
- świeże zioła
- sól
Na rozgrzaną patelnię wrzucam odsączonego tuńczyka, dodaję posiekany czosnek i pepperoni. Smażę chwilę razem. Dodaję pomidory z puszki, oliwę i pokrojone oliwki. Gotuję do momentu zgęstnienia sosu, dosalam do smaku. Do gotowego sosu daję ugotowany makaron. Podaję ze świeżo tartym parmezanem i ziołami.
wspaniałe smaki, naprawdę warto zrobić podwójną porcję :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :)
OdpowiedzUsuń