Kus kus to chyba najszybszy w przygotowaniu dodatek do obiadu. Wsypujesz, zalewasz, czekasz chwilę i jesz. Pasuje do wielu sosów, nam szczególnie smakuje z curry.  Z tego powody zawsze mam go w zapasie. Dzisiaj kuskus z kurczakiem, grillowanymi warzywami i pomidorowym sosem curry.
Kus kus z kurczakiem, grillowanymi warzywami, kiełkami i pomidorowym sosem curry
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś kurczaka
 - łyżeczka curry
 - pół czerwonej papryki
 - pół młodej cukinii
 - 7 pieczarek
 - garść kiełków rzodkiewki
 - łyżka oliwy z oliwek
 
- pół puszki krojonych pomidorów
 - 2 małe ząbki czosnku
 - łyżeczka curry
 - łyżka oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroiłam w cienkie paski, zamarynowałam w oliwie i  curry, wsadziłam na 2h do lodówki. Składniki na sos wymieszałam ze sobą, odparowałam na patelni do uzyskania gęstej konsystencji. Warzywa pokroiłam. Na rozgrzana patelnie grillową wrzuciłam kurczaka, a po chwili dodałam warzywa. Grillowałam do odparowania soków i przyrumienienia. Kuskus przygotowałam według przepisu z opakowania, podałam w formie babeczki. Warzywa wymieszałam z kiełkami i ułożyłam na pomidorowym sosie curry. Całość wyszła bardzo aromatyczna, kurczak soczysty, a warzywa kruche.
niby właśnie jadłam, ale po takim zdjęciu trudno nie być głodnym... mniam :)
OdpowiedzUsuńKuskus uwielbiam (właśnie pęcznieje w miseczce do sałatki na śniadanie). W takim wydaniu z kurką, na pewno by posmakował mojemu Połówkowi;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie. Nigdy nie robiłam w ten sposób, ze taka pasta pod spodem warzyw...to jest super rozwiązanie. A jedząc obiad czułam się od razu lekka i zdrowa;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/2014/07/grillowane-warzywa-z-kiekami-i.html