Wspominałam już kiedyś o mojej miłości do bezmięsnych burgerów i placków. Miałam ogromną ochotę na zrobienie fasolowych klopsów w trakcie trwania klopsowej i pulpetowej akcji, ale jakoś się nie złożyło. Ochota była jednak na tyle duża, że dzisiaj już musiałam je zaserwować. Z powodzeniem mogą zastąpić mięcho na obiad, można je grillować, wsadzić do bułki zamiast hamburgerów i tak dalej...
Pikantne burgery z fasoli
Składniki na 2 porcje:
- puszka czerwonej fasoli
- jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pół świeżej pepperoni
- ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- papryka
- 8 małych pieczarek
- natka pietruszki
- sól
- olej z pestek winogron
Fasolkę odsączyłam, opłukałam, zmiażdżyłam widelcem. Tak przygotowaną połączyłam z jajkiem, bułką tarta, pepperoni, czosnkiem i przyprawa do gyrosa. Uformowałam 4 burgery i wsadziłam do lodówki na pół godziny. Paprykę i pieczarki pokroiłam, poddusiłam na patelni z dodatkiem pietruszki i soli. Burgery smażyłam na patelni grillowej (na minimalnej ilości oleju) aż do zrumienienia się z obu stron. Podałam z sosem chilli.
Świetna stylizacja z tą sałatką, urzekła mnie :)
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń