04.05.2012

burgery z fasoli. pikantne.

Wspominałam już kiedyś o mojej miłości do bezmięsnych burgerów i placków. Miałam ogromną ochotę na zrobienie fasolowych klopsów w trakcie trwania klopsowej i pulpetowej akcji, ale jakoś się nie złożyło. Ochota była jednak na tyle duża, że dzisiaj już musiałam je zaserwować. Z powodzeniem mogą zastąpić mięcho na obiad, można je grillować, wsadzić do bułki zamiast hamburgerów i tak dalej...

Pikantne burgery z fasoli


Składniki na 2 porcje:
  • puszka czerwonej fasoli
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pół świeżej pepperoni
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • papryka
  • 8 małych pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
Fasolkę odsączyłam, opłukałam, zmiażdżyłam widelcem.  Tak przygotowaną połączyłam z jajkiem, bułką tarta, pepperoni, czosnkiem i przyprawa do gyrosa. Uformowałam 4 burgery i wsadziłam do lodówki na pół godziny. Paprykę i pieczarki pokroiłam, poddusiłam na patelni z dodatkiem pietruszki i soli. Burgery smażyłam na patelni grillowej (na minimalnej ilości oleju) aż do zrumienienia się z obu stron. Podałam z sosem chilli.

2 komentarze:

  1. Świetna stylizacja z tą sałatką, urzekła mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...