Lubicie jeść pałeczkami? Mnie się to tak spodobało, że zaczęłam kroić warzywa w taki sposób, aby sobie jak najbardziej pomóc :) Na "chiński rosołek" miałam ochotę od dawna, ale nie umiałam znaleźć w swojej głowie pomysłu na wkładkę. I nagle eureka - klopsiki ze szpinakiem. Wyszło zadziwiająco przepysznie. Pierwszy raz, w moim delikatnie azjatyckim daniu, wszystkie smaki połączyły się tak dobrze. Zapraszam więc na pełną aromatu chińską zupkę z kuleczkami.
Zupa z pulpetami w azjatyckim stylu
Składniki na 6 porcji:
- pół kg chudego mięsa mielonego
- 2 garście świeżego szpinaku
- 4 małe marchewki
- korzeń pietruszki
- 10cm kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- świeża pepperoni
- pół czerwonej papryki
- świeża roszponka
- 3cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowo grzybowego
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1,5l bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki soku z cytryny
Mięso wymieszałam ze zblanszowanym i pokrojonym szpinakiem, przyprawą 5 smaków i przyprawą do kuchni chińskiej. Odłożyłam do lodówki na ok 2h. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w cienkie, długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Pora pokroiłam w krążki, czosnek poszatkowałam. Warzywa wrzuciłam do gotującego się bulionu, wyciągnęłam, kiedy zmiękły, ale były nadal chrupiące. W międzyczasie z mięsa uformowałam malutkie pulpety, wrzuciłam do już czystego bulionu. Doprawiłam startym imbirem, połową pepperoni, sosami sojowymi, cytryną. Chwilę przed końcem gotowania się pulpetów dodałam pokrojoną w cienkie paski paprykę. Do garnka wrzuciłam wcześniej wyciągnięte warzywa, całość doprawiłam do smaku. Podałam z makaronem ryżowym, świeżą roszponką i pokrojoną papryczką pepperoni.
Cudowne zdjęcia, świetny przepis. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńJa lubię jeść pałeczkami:) Wychodzi mi to raz lepiej raz gorzej, ale mi się podoba. Twój rosołek bardzo smakowity i te pulpeciki, mniam:)
OdpowiedzUsuńSmakowite jedzonko! Nie robiłam jeszcze takiej zupki.
OdpowiedzUsuń