10.05.2012

Azjatycka zupa z pulpetami i makaronem ryżowym

Lubicie jeść pałeczkami? Mnie się to tak spodobało, że zaczęłam kroić warzywa w taki sposób, aby sobie jak najbardziej pomóc :) Na "chiński rosołek" miałam ochotę od dawna, ale nie umiałam znaleźć w swojej głowie pomysłu na wkładkę. I nagle eureka - klopsiki ze szpinakiem. Wyszło zadziwiająco przepysznie. Pierwszy raz, w moim delikatnie azjatyckim daniu, wszystkie smaki połączyły się tak dobrze. Zapraszam więc na pełną aromatu chińską zupkę z kuleczkami.

Zupa z pulpetami w azjatyckim stylu

Składniki na 6 porcji:
  • pół kg chudego mięsa mielonego 
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 4 małe marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 10cm kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża pepperoni
  • pół czerwonej papryki
  • świeża roszponka
  • 3cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
                                                                                    Sposób przygotowania:
Mięso wymieszałam ze zblanszowanym i pokrojonym szpinakiem, przyprawą 5 smaków i przyprawą do kuchni chińskiej. Odłożyłam do lodówki na ok 2h. Marchewkę  i pietruszkę pokroiłam w cienkie, długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Pora pokroiłam w krążki, czosnek poszatkowałam. Warzywa wrzuciłam do gotującego się bulionu, wyciągnęłam, kiedy zmiękły, ale były nadal chrupiące. W międzyczasie z mięsa uformowałam malutkie pulpety, wrzuciłam do już czystego bulionu. Doprawiłam startym imbirem, połową pepperoni, sosami sojowymi, cytryną. Chwilę przed końcem gotowania się pulpetów dodałam pokrojoną w cienkie paski paprykę. Do garnka wrzuciłam wcześniej wyciągnięte warzywa, całość doprawiłam do smaku. Podałam z makaronem ryżowym, świeżą roszponką  i pokrojoną papryczką pepperoni.

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda:):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcia, świetny przepis. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię jeść pałeczkami:) Wychodzi mi to raz lepiej raz gorzej, ale mi się podoba. Twój rosołek bardzo smakowity i te pulpeciki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite jedzonko! Nie robiłam jeszcze takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...