Jakiś czas temu wspominałam, że mamy w naszym menu kilka stałych makaronowych pozycji. Jedną z nich jest spaghetti z tuńczykiem, które gości na naszym stole co najmniej 2 razy w miesiącu. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, aromatyczne i nie tak ciężkie jak wersje z mięsem. Najczęściej robię podwójną porcję i jedną z nich zamrażam.
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorowym sosem
- 500g pełnoziarnistego spaghetti
 - puszka tuńczyka sałatkowego
 - puszka krojonych pomidorów
 - 15 czarnych oliwek
 - 4 suszone pomidory z zalewy
 - 2 ząbki czosnku
 - świeża pepperoni
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - świeżo tarty parmezan
 - świeże zioła
 - sól
 
Na rozgrzaną patelnię wrzucam odsączonego tuńczyka, dodaję posiekany czosnek i pepperoni. Smażę chwilę razem. Dodaję pomidory z puszki, oliwę i pokrojone oliwki. Gotuję do momentu zgęstnienia sosu, dosalam do smaku. Do gotowego sosu daję ugotowany makaron. Podaję ze świeżo tartym parmezanem i ziołami. 
wspaniałe smaki, naprawdę warto zrobić podwójną porcję :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :)
OdpowiedzUsuń