09.02.2012

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Od kiedy piekę sama chleb na zakwasie, nie smakuje mi kupione pieczywo. Jeśli tylko wyczuje się zakwas, praca przy takim cudeńku ogranicza się do 15 minut. Ale jest jedno ale... trzeba być niezmiernie cierpliwym :)

Składniki na jeden chleb - foremka 32 na 10cm:
na zaczyn:
  • 1/2 litra przegotowanej letniej wody
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki dojrzałego, aktywnego zakwasu
na ciasto właściwe:
  • 200ml letniej przegotowanej wody
  • 250g mąki pszennej
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 125g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki dodatków - dowolnych, u mnie mieszanka słonecznika, płatków owsianych, płatków jęczmiennych, zarodków pszennych. Fantastycznie smakuje także z orzechami włoskimi, czy sezamem.
  • 3/4 łyżeczki czarnuszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • otręby do wyłożenia foremki
Sposób przygotowania:
Składniki na zaczyn mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. Zaczyn jest dobry, kiedy zaczyna się podnosić, a po zgarnięciu łyżką widoczne są bąble. Tak przygotowany zaczyn łączę z letnią wodą, przesianymi mąkami, solą i czarnuszką. Wszystko mieszam łyżką stopniowo dodając dodatki. Ciasto jest dosyć rzadkie, u mnie cały proces mieszania i łączenia się składników trwa ok 3 minut. Foremkę smaruję olejem z pestek winogron, wykładam ją otrębami i przelewam do niej ciasto. Powinno zajmować ok. połowę wysokości blaszki. Blaszkę daję na kaloryfer i zostawiam do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok. 3 godziny - aż do podwojenia objętości. Gotowe nacinam po środku wzdłuż blaszki i wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) na ok. godzinę, po tym czasie wyciągam z blaszki i dopiekam na kratce 3-5 minut do uzyskania chrupiącej skórki. Chleb można przechowywać baaardzo długo w ściereczce - nie pleśnieje ani nie zmienia smaku nawet po 2 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...