22.02.2012

aglio olio e peperoncino, czyli prosta pasta postna

 Dzisiaj bezmięsnie, szybko, prosto ale smacznie. Obiad przygotowany z produktów dostępnych pod ręką, niezwykle oszczędny. Aglio olio e peperoncino z dodatkiem suszonych pomidorów. Czas wykonania - całe 15-20 minut :)

Składniki na 2 porcje:
  • 250g makaronu  pełnoziarnistego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeża papryczka pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • sól




Sposób wykonania: 

W czasie gotowania makaronu przygotowuje "sos". Na rozgrzaną oliwę wrzucam poszatkowany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę i pomidory oraz natkę pietruszki i ćwierć łyżeczki soli. Całość smażę na najmniejszym ogniu uważając, aby nie spalić czosnku. Gotowy makaron wykładam na patelnię, mieszam z sosem i podaję gorący ze startym pecorino romano. Smacznego! Prosto, szybko i niezwykle aromatycznie :)





1 komentarz:

  1. Często sięgam po identyczną wersje + dodatek pomidory z puszki bo zawsze je mam:) I żadnego mięsa już nie trzeba, tylko chili, czosnek, natka i jest bajkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...