Gulaszowa to moje ulubiona zimowa zupa. Pożywna, gęsta, pikantna i rozgrzewająca. Nie przepadam za ziemniakami - tutaj jednak są przepyszne.
- 1 średniej wielkości udziec z indyka
 - 300g pieczarek
 - 1 duża papryka czerwona
 - 2 marchewki
 - 5 większych ziemniaków
 - 3 ząbki czosnku
 - pół papryczki pepperoni
 - puszka krojonych pomidorów
 - przyprawa do gulaszu
 - majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
 - czerwona papryka w proszku
 - ew. kostka rosołowa
 - łyżka mąki pszennej
 - olej
 
Sposób wykonania:
Pokrojone w kosteczkę czyste mięso z udźca podsmażyłam na oleju z przyprawą do gulaszu, dodałam pokrojone: marchewkę, pieczarki oraz paprykę i czosnek. Dusiłam podlewając w miarę potrzeby wodą ok 20 minut. Po tym czasie dolałam ok. 1,5l wody, dodałam resztę przypraw wraz z pepperoni. Do gotującej się zupy wrzuciłam pokrojone ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękły dodałam pomidory z puszki, doprowadziłam do wrzenia i zagęściłam mąką rozrobioną w pół szklanki wody. Zupę trzeba doprawiać indywidualnie, dlatego nie podaję ilości przypraw - dla mnie musi być naprawdę pikantna. Smacznego!

potrzebne nam są teraz takie rozgrzewające dania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com