Gulaszowa to moje ulubiona zimowa zupa. Pożywna, gęsta, pikantna i rozgrzewająca. Nie przepadam za ziemniakami - tutaj jednak są przepyszne.
- 1 średniej wielkości udziec z indyka
- 300g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 2 marchewki
- 5 większych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki pepperoni
- puszka krojonych pomidorów
- przyprawa do gulaszu
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- czerwona papryka w proszku
- ew. kostka rosołowa
- łyżka mąki pszennej
- olej
Sposób wykonania:
Pokrojone w kosteczkę czyste mięso z udźca podsmażyłam na oleju z przyprawą do gulaszu, dodałam pokrojone: marchewkę, pieczarki oraz paprykę i czosnek. Dusiłam podlewając w miarę potrzeby wodą ok 20 minut. Po tym czasie dolałam ok. 1,5l wody, dodałam resztę przypraw wraz z pepperoni. Do gotującej się zupy wrzuciłam pokrojone ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękły dodałam pomidory z puszki, doprowadziłam do wrzenia i zagęściłam mąką rozrobioną w pół szklanki wody. Zupę trzeba doprawiać indywidualnie, dlatego nie podaję ilości przypraw - dla mnie musi być naprawdę pikantna. Smacznego!
potrzebne nam są teraz takie rozgrzewające dania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com