07.02.2012

Rozgrzewająca zupa z dynią i soczewicą

 Za oknem zima pełna gębą, wypadałoby więc rozgrzać się czymś po powrocie do domu :) 

Składniki na 2-3 porcje zupy:
  • 200 g obranej dyni
  • pół szklanki soczewicy
  • litr bulionu warzywnego
  • pół świeżej pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cm kawałek imbiru
  • ok. łyżeczka przyprawy garam masala

Sposób przygotowania:
Dynię zmiksowałam z odrobiną bulionu i 2 ząbkami czosnku. Powstałe puree w garnku połączyłam z resztą bulionu, dodałam soczewicę ze startym imbirem, pepperoni i garam masalą i gotowałam do jej miękkości. Kiedy soczewica była gotowa wrzuciłam do garnka puszkę pomidorów i całość zostawiłam na gazie jeszcze ok. 15 minut. Zupa jest niezwykle szybka do przygotowania, pyszna, zdrowa i baaaardzo rozgrzewająca :) Do gorącej można dodać na talerzu kawałki mozzarelli, przyjemnie się rozpływa i łagodzi pikantność.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...