Za oknem zima pełna gębą, wypadałoby więc rozgrzać się czymś po powrocie do domu :)
Składniki na 2-3 porcje zupy:
- 200 g obranej dyni
- pół szklanki soczewicy
- litr bulionu warzywnego
- pół świeżej pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cm kawałek imbiru
- ok. łyżeczka przyprawy garam masala
Sposób przygotowania:
Dynię zmiksowałam z odrobiną bulionu i 2 ząbkami czosnku. Powstałe puree w garnku połączyłam z resztą bulionu, dodałam soczewicę ze startym imbirem, pepperoni i garam masalą i gotowałam do jej miękkości. Kiedy soczewica była gotowa wrzuciłam do garnka puszkę pomidorów i całość zostawiłam na gazie jeszcze ok. 15 minut. Zupa jest niezwykle szybka do przygotowania, pyszna, zdrowa i baaaardzo rozgrzewająca :) Do gorącej można dodać na talerzu kawałki mozzarelli, przyjemnie się rozpływa i łagodzi pikantność.
pyszne smaki
OdpowiedzUsuń