Uwielbiam babrać się w drożdżach, uwielbiam pierogi, a że nie umiem przygotować takich zwykłych gotowanych, eksperymentuje z pierogami drożdżowymi. Dzisiaj pierogi z mąką pełnoziarnistą, z beztłuszczowego ciasta (zwyczajnie zapomniałam dodać do ciasta oliwy). W smaku wyszły zaskakująco dobre - cieniutkie ciasto chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Składniki na 3 porcje:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka letniego mleka
- 15g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- jajko do ciasta + jajko do posmarowania pierogów
- 1/2 kg pieczarek
- 400 g kapusty kiszonej
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
- olej
- sól, pieprz
- łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
w letnim, posłodzonym mleku rozpuściłam drożdże i odstawiłam na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie połączyłam z resztą składników na ciasto i wyrabiałam ręcznie aż do uzyskania elastycznej konsystencji, podsypując mąką w miarę potrzeby. Tak przygotowane odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. pieczarki pokroiłam, podsmażyłam na patelni, kapustą kiszoną gotowałam 15 minut, po czym poszatkowałam i dodałam do pieczarek. Grzyby gotowałam w małej ilości wody do miękkości, następnie drobno pokroiłam i dodałam do reszty składników. Farsz podlałam wodą z gotowania grzybów, dodałam zarodki pszenne, sos sojowy, przyprawiłam solą i pieprzem i gotowałam do odparowania płynu. Wyrośnięte ciasto wałkowałam na ok 0,5 cm grubości, wykrawałam okręgi szklaną miseczką. Na każdy krążek nałożyłam łyżkę farszu, smarowałam brzegi pędzelkiem zamoczonym w wodzie i sklejałam. Tak przygotowane ułożyłam na blasze na folii aluminiowej, posmarowałam jajkiem i piekłam przez ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Wyglądają świetnie! Pycha:)
OdpowiedzUsuńCudowne i apetyczne pierogi. Cudowny posiłek :)
OdpowiedzUsuńwezmę jednego, na spróbę.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie. nawet bardzo! ;]
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPs. Jednostkę gram podaje się jako [g] a nie [gr];)
cudownie się prezentują!!!i ten kubek z barszczem... mniam!
OdpowiedzUsuń