16.02.2012

Pieczone półpełnoziarniste pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

 Uwielbiam babrać się w drożdżach, uwielbiam pierogi, a że nie umiem przygotować takich zwykłych gotowanych, eksperymentuje z pierogami drożdżowymi. Dzisiaj pierogi z mąką pełnoziarnistą, z beztłuszczowego ciasta (zwyczajnie zapomniałam dodać do ciasta oliwy). W smaku wyszły zaskakująco dobre - cieniutkie ciasto chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki na 3 porcje:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko do ciasta + jajko do posmarowania pierogów
Farsz: 
  • 1/2 kg pieczarek
  • 400 g kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
  • olej
  • sól, pieprz
  •  łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
Sposób przygotowania:
w letnim, posłodzonym mleku rozpuściłam drożdże i odstawiłam na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie połączyłam z resztą składników na ciasto i wyrabiałam ręcznie aż do uzyskania elastycznej konsystencji, podsypując mąką w miarę potrzeby. Tak przygotowane odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. pieczarki pokroiłam, podsmażyłam na patelni, kapustą kiszoną gotowałam 15 minut, po czym poszatkowałam i dodałam do pieczarek. Grzyby gotowałam w małej ilości wody do miękkości, następnie drobno pokroiłam i dodałam do reszty składników. Farsz podlałam wodą z gotowania grzybów, dodałam zarodki pszenne, sos sojowy, przyprawiłam solą i pieprzem i gotowałam do odparowania płynu. Wyrośnięte ciasto wałkowałam na ok 0,5 cm grubości, wykrawałam okręgi szklaną miseczką. Na każdy krążek nałożyłam łyżkę farszu, smarowałam brzegi pędzelkiem zamoczonym w wodzie i sklejałam. Tak przygotowane ułożyłam na blasze na folii aluminiowej, posmarowałam jajkiem i piekłam przez ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne i apetyczne pierogi. Cudowny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wezmę jednego, na spróbę.
    wyglądają apetycznie. nawet bardzo! ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie:)

    Ps. Jednostkę gram podaje się jako [g] a nie [gr];)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie się prezentują!!!i ten kubek z barszczem... mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...