9.02.2012

Makaron ryżowy z indykiem i grzybami

 

Zawsze trzymałam się daleko od makaronów ryżowych, sosów sojowych i innych wschodnich wynalazków. Ale przychodzi taki dzień, kiedy nawet najbardziej zagorzali wielbiciele kuchni włoskiej potrzebują odmiany. Dla mnie ten dzień nastał dzisiaj, a powtórki zapewne będą, chociaż z pewnymi ulepszeniami jak zwykle :)



Składniki na 2-3 porcje sosu:
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • 8 pieczarek
  • garstka suszonych grzybów
  • żółta papryka
  • świeża pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • sezam
  • pół łyżeczki garam masala
Sposób przygotowania:
Mięso marynowałam kilka godzin z olejem, łyżką sosu sojowo-grzybowego, pokrojonym w plasterki czosnkiem i z połową pokrojonej pepperoni. W tym czasie ugotowałam w małej ilości lekko posolonej wody suszone grzyby. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięso, na dużym ogniu smażyłam ok. 5 minut, następnie dodałam pokrojone ugotowane grzyby, pokrojoną żółtą paprykę, dodałam łyżkę sosu sojowego, garam masalę i smażyłam do miękkości papryki. Przyrządzony wg. przepisu na opakowaniu makaron ryżowy (wstążki 200gr) dodałam na patelnię, całość podlałam wodą z gotowania grzybów, resztą sosu sojowego, przyprawiłam natką pietruszki i sezamem, zostawiłam na ogniu ok 4 minut do czasu przegryzienia się smaku. Resztą pepperoni posypałam porcje makaronu na talerzach.

5 komentarzy:

  1. Odmiana jest potrzebna:) Zwłaszcza taka, bardzo smakowite danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu u Ciebie pysznie, bajecznie i kolorowo! Zostaję na dłużej;)
    pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...