29.06.2012

makaron z pieczonymi warzywami i serem bałkańskim

Oliwa w naszym domu znika w zastraszającym tempie. Na jedną butelkę oleju zużywam koło 3 oliwy z pierwszego tłoczenia. Kiedyś sos do makaronu oznaczał dla mnie gęstą papkę z mięsa i dużej ilości pomidorowej pulpy. Od kiedy odkryłam w Italii smak pasty ze sporą ilością oliwy z oliwek oszalałam na jej punkcie. Zaczęłam przygotowywać pesto z naprawdę dziwnych roślin, rozsmakowałam się z aglio olio e peperoncino, a sos mięsny zastąpiłam pomidorami z oliwą. Kluczem do sukcesu w tych wszystkich propozycjach jest naprawdę dobra oliwa z oliwek, jak ta produkowana przez Monini. Moja dzisiejsza makaronowa propozycja to penne z pieczonymi warzywami, oliwą z oliwek i serem bałkańskim. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno w upalne popołudnia. Lekkie, aromatyczne i słoneczne, niczym sama Umbria.

Makaron z pieczonymi warzywami, oliwą i serem bałkańskim



   Składniki na 2 duże porcje:

  • pół czerwonej papryki
  • młoda żółta cukinia
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża mała pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 czarnych oliwek
  • 50ml oliwy Monini extra vergine Classico
  • listki świeżej bazylii i oregano
  • sól
  • 100g sera typu bałkańskiego
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 200g makaronu penne

Sposób przygotowania:
Cukinię pokroiłam w półksiężyce, pomidora na duże cząstki, pomidorki koktajlowe i oliwki na połówki, a paprykę w paseczki. Posiekałam pepperoni i czosnek. Całość wymieszałam na blaszce z oliwą Monini, posoliłam do smaku i dodałam świeże zioła. Tak przygotowane piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut, gotując w tym czasie makaron. Upieczone warzywa wymieszałam z ugotowanym al dante makaronem, parmezanem i pokrojonym w małą kostkę serem bałkańskim. Całość zapiekłam jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Makaron podałam udekorowany świeżą bazylią. Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie letnie makarony :) I zgadza się, że dobra oliwa nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, kolorowe zdjęcia, aż zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kolorowo i smakowicie. Zresztą uwielbiam makarony, więc każda kombinacja z nimi w roli głównej mi się podoba.
    Ładny blog, będe tu wracać. Dodaję do "obserwowanych"
    ****
    Generalnie jestem tu po raz pierwszy, trafiłam tu z "durszlaka".
    Masz bardzo ciekawy blog i interesujące przepisy!
    Ja swoją przygodę z blogowaniem dopiero zaczynam. Niemniej jednak zapraszam do mojego kalejdoskopu smaków.
    Pozdrawiam
    smakiempisany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie lekkie i wakacyjne danie - bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smacznie i bardzo kolorowo. To mi się podoba w wakacyjnych daniach, że można puścić wodze fantazji i dodawać całe mnóstwo składników.
    Wygląda bardzo apetycznie :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham makaron i te kolory!!! pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. JUSTYNA // wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...