Dostałam od kogoś super fajnego super fajne cukinie, które posłużyły mi dzisiaj do zrobienia super fajnego pesto. Pesto cukiniowe jest przepyszne, wychodzi go bardzo bardzo dużo i jest zdecydowanie tańsze, niż np to z suszonych pomidorów. Do jego zrobienia potrzeba też dużo mniej oliwy z oliwek. Zapraszam!
Spaghetti z pesto z cukinii
Składniki na ok 4-6porcji do makaronu:
- 500g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki tartego peccorino romano
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
- 20 listków świeżej bazylii
- 10 listków świeżego oregano
- sól do smaku
- makaron spaghetti
Z cukinii usunęłam środek z pestkami. Tak przygotowana pokroiłam na grubsze półplastry, a następnie ugrillowałam z obu stron. Kiedy ostygła wrzuciłam ja do malaksera razem z czosnkiem, ziołami, słonecznikiem, oliwą i serem. Zmiksowałam na gładką pastę i posoliłam do smaku. Przed połączeniem z makaronem podsmażyłam chwilę z 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i odrobiną oliwy.
zastanawiałam się co ja zrobię z niezliczoną ilością cukini jaka jest u mnie w domu - prosto z babcinej działki. teraz już wiem :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
Świetna cukiniowa propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Cukiniowego pesto jeszcze nie jadłam. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńo nie wpadłabym na to, żeby zrobić pesto z cukinii! Bardzo dobry pomysł ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię z makaronem. Pesto jeszcze nie robilam, ale to chyba się zmieni, to wygląda tak apetycznie...
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam, do takiego makaronu super pasowałby też wędzony łosoś :)
UsuńPesto musi byc boskie. Swoją drogą, gdzie się nie ruszę tam cukinia. Jestem w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuń