3.08.2012

pyszna tarta z jagodami i bezą

Całkowicie wciągnęło mnie w ciacha. Na długo odłożyłam blaszkę do tarty, która dzisiaj doczekała się swoich kilku chwil w mojej kuchni. Miała być tarta Jakubiaka z owocami leśnymi i serkiem waniliowym, ale w ostatniej chwili obrałam kierunek na budyń. Wyszła super delikatna i puszysta budyniowo jagodowa tarta z bezą na kakaowym kruchym spodzie. Wspomniałam już o malinach...? ;-)

Tarta z jagodami i bezą
Składniki na blaszkę o średnicy 28cm:
na ciasto:

  • 250g maki pszennej
  • 3 żółtka
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki deserowego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • łyżka zimnej wody
  • + olej i bułka tarta do wyłożenia blachy
nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • pół litra mleka
  • łyżeczka masła
  • 250g jagód
  • szklanka malin
 na bezę:
  •  3 białka
  • pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto połączyłam ze sobą i szybko wyrobiłam. Włożyłam do lodówki na 40 minut szczelnie opakowane. Blaszkę posmarowałam olejem, wyłożyłam bułką tartą a następnie ciastem. Nakłułam widelcem i podpiekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu oraz ubiłam białka z cukrem na sztywną pianę. Na gotowy spód wylałam budyń, następnie całość posypałam umytymi i osuszonymi jagodami i malinami, a wierzch posmarowałam pianą z białek. Piekłam kolejne 25 minut. Kroiłam dopiero po wystygnięciu, a że światło nie dopisało, zdjęcie w przekroju znajdzie się tutaj jutro... chyba, że tarta nie doczeka :)





5 komentarzy:

  1. Hmm, hmm, hmm, ale pyznie wygląda! Wpaniała! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękne zdjęcia i wspaniała tarta! Zachwycam się i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna tarta i jakie zdjęcia! poproszę kawałeczek takiej tarty do kawki z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta jest przepiękna i przeapetyczna! Twoi domownicy mają szczęście, ze serwujesz im takie przysmaki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...