Całkowicie wciągnęło mnie w ciacha. Na długo odłożyłam blaszkę do tarty, która dzisiaj doczekała się swoich kilku chwil w mojej kuchni. Miała być tarta Jakubiaka z owocami leśnymi i serkiem waniliowym, ale w ostatniej chwili obrałam kierunek na budyń. Wyszła super delikatna i puszysta budyniowo jagodowa tarta z bezą na kakaowym kruchym spodzie. Wspomniałam już o malinach...? ;-)
Tarta z jagodami i bezą
Składniki na blaszkę o średnicy 28cm:
na ciasto:
- 250g maki pszennej
- 3 żółtka
- pół kostki miękkiego masła
- 2 łyżeczki deserowego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- łyżka zimnej wody
- + olej i bułka tarta do wyłożenia blachy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- pół litra mleka
- łyżeczka masła
- 250g jagód
- szklanka malin
- 3 białka
- pół szklanki cukru
Składniki na ciasto połączyłam ze sobą i szybko wyrobiłam. Włożyłam do lodówki na 40 minut szczelnie opakowane. Blaszkę posmarowałam olejem, wyłożyłam bułką tartą a następnie ciastem. Nakłułam widelcem i podpiekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu oraz ubiłam białka z cukrem na sztywną pianę. Na gotowy spód wylałam budyń, następnie całość posypałam umytymi i osuszonymi jagodami i malinami, a wierzch posmarowałam pianą z białek. Piekłam kolejne 25 minut. Kroiłam dopiero po wystygnięciu, a że światło nie dopisało, zdjęcie w przekroju znajdzie się tutaj jutro... chyba, że tarta nie doczeka :)
Hmm, hmm, hmm, ale pyznie wygląda! Wpaniała! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzachwycająca
OdpowiedzUsuńAleż piękne zdjęcia i wspaniała tarta! Zachwycam się i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta i jakie zdjęcia! poproszę kawałeczek takiej tarty do kawki z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńtarta jest przepiękna i przeapetyczna! Twoi domownicy mają szczęście, ze serwujesz im takie przysmaki ;)
OdpowiedzUsuń