01.08.2012

Makaron chow mein z fasolką szparagową i nektaryną

Osiągnęłam chyba maksimum mojego eksperymentowania kuchennego, a przynajmniej na pewno dawno nie ugotowałam nic bardziej szalonego. Makaron chow mein z pikantną fasolką szparagową i nektarynami, którego smaki połączyły się wyjątkowo dobrze. Nie lubię ananasa w wersji obiadowej, ale nektaryna wstrzeliła się w swoja rolę idealnie. Wyszło słodko-kwaśnie, ale bez przesady. Przepis dodaję do akcji, którą organizuje Kabamaiga, autorka bloga sto kolorów kuchni

Makaron chow mein z fasolką szparagową i nektaryną
Składniki na 2-3 porcje:

  • 500g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • pół czerwonej papryki
  • 2 dojrzałe nektaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół świeżej pepperoni
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 125g makaronu chow mein
  • sól
  • olej
Sposób przygotowania:
W osolonej  wodzie podgotowałam wcześniej przygotowaną fasolkę. Na rozgrzany olej wrzuciłam odsączoną fasolkę, pokrojoną w paseczki paprykę, posiekane czosnek i pepperoni. Gdy papryka zmiękła dodałam obrane i pokrojone w kostkę nektaryny, kilka łyżek wody oraz przyprawy. Całość smażyłam ok 5 minut, doprawiłam sokiem z cytryny. Podałam z makaronem chow mein.





4 komentarze:

  1. Ojej! Ależ to apetyczne! I takie wakacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie!
    Muszę wkońcu kupić ten sos sojowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to ładne ;) takie orientalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. JUSTYNA // no no, ale szalenstwo! :) jestem ciekawa, jak smakuje takie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...