Lubię raz na jakiś czas wymyślić nowego wege klopsa/burgera ;-) Te dzisiejsze układały się w mojej głowie już od jakiegoś czasu, dokładniej od momentu, kiedy pierwszy raz przygotowywałam kasze jaglaną. I faktycznie, jaglanka idealnie nadaje się do bezmięsnych kulek. Do tego soczewica, grillowana papryka i wyszły chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku aromatyczne klopsiki. W towarzystwie makaronu i sosu pomidorowego - idealne!
Makaron zapiekany z wegetariańskimi klopsami
Składniki:- makaron
- olej
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajo
- bułka tarta
- bulion warzywny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- kartonik tomatery
- 4 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej
- 3 posiekane ząbki czosnku
- pół pokrojonej świeżej pepperoni
- natka pietruszki
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- nieco oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki mleka
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotowałam do miękkości w bulionie warzywnym (osobno). Odcedziłam. Paprykę pokroiłam na kawałki i ugrillowałam. Do blendera wrzuciłam kasze, soczewicę, paprykę, pietruszkę i czosnek. Zmiksowałam na dosyć gładką masę, do której następnie dodałam jajo i ok. pół szklanki bułki tartej (trzeba jej dodać tyle, aby masa była dosyć zwarta). Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku. Z masy uformowałam pulpeciki i smażyłam je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni grillowej. Składniki na sos połączyłam ze sobą na patelni i gotowałam około 10 minut. Makaron ugotowałam, wymieszałam z gotowym sosem, wyłożyłam na blaszkę razem z klopsikami. Całość piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.podałam ze świeżo tartym parmezanem.
Polecam również kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym, na które przepis znajdziecie tutaj.
Bombowo wygladaja! Pomyslow na bezmiesne klopsy nigdy dosc :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jestem wielką fanką wszystkiego, co wege :) Twoje klopsiki wyglądają naprawdę apetycznie i powiem, że bez wahania nałożyłabym porcję. Dodaję Twoj przepis do zakładek i na pewno go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńGenialne! Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńświetne! ja ostatnio też robię często kotleciki wegetariańskie :) na razie leci cieciorka i soczewica w najróżniejszych postaciach :)
OdpowiedzUsuńWow, super pomysł:) Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJaglanka najlepsza z kasz - odkwasza organizm. Trzeba będzie wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Niezwykle smakowity pomysł;)
OdpowiedzUsuńbardzo letnio i kolorowo, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam klopsy. PYCHA! Zapiekłam je pod innym sosem, ale Twój na pewno też wypróbuję, bo klopsy mi bardzo smakowały. Rezultat mojego gotowania zamieściłam na blogu, oczywiście z linkiem do Twojego przepisu. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
OdpowiedzUsuńwygląda super :) i sos pomidorowy.. mniam :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić, żeby klopsiki były wegańskie? Czym zastąpić jajko?
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis. A oto moja wersja pulpecikow tym razem opcja wegetarianska: Pulpeciki z cieciorki
OdpowiedzUsuń