07.08.2012

wegetariańskie klopsy zapiekane z makaronem

Lubię raz na jakiś czas wymyślić nowego wege klopsa/burgera ;-) Te dzisiejsze układały się w mojej głowie już od jakiegoś czasu, dokładniej od momentu, kiedy pierwszy raz przygotowywałam kasze jaglaną. I faktycznie, jaglanka idealnie nadaje się do bezmięsnych kulek. Do tego soczewica, grillowana papryka i wyszły chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku aromatyczne klopsiki. W towarzystwie makaronu i sosu pomidorowego - idealne!

Makaron zapiekany z wegetariańskimi klopsami
Składniki:
  • makaron
  • olej
na ok 20 sporych klopsów:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • bulion warzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
 na sos:
  • kartonik tomatery
  • 4 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • pół pokrojonej świeżej pepperoni
  • natka pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • nieco oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotowałam do miękkości w bulionie warzywnym (osobno). Odcedziłam. Paprykę pokroiłam na kawałki i ugrillowałam. Do blendera wrzuciłam kasze, soczewicę, paprykę, pietruszkę i czosnek. Zmiksowałam na dosyć gładką masę, do której następnie dodałam jajo i ok. pół szklanki bułki tartej (trzeba jej dodać tyle, aby masa była dosyć zwarta). Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku. Z masy uformowałam pulpeciki i smażyłam je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni grillowej. Składniki na sos połączyłam ze sobą na patelni i gotowałam około 10 minut. Makaron ugotowałam, wymieszałam z gotowym sosem, wyłożyłam na blaszkę razem z klopsikami. Całość piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.podałam ze świeżo tartym parmezanem.

Polecam również kotlety z kaszy jaglanej z sosem grzybowym, na które przepis znajdziecie tutaj.

11 komentarzy:

  1. Bombowo wygladaja! Pomyslow na bezmiesne klopsy nigdy dosc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jestem wielką fanką wszystkiego, co wege :) Twoje klopsiki wyglądają naprawdę apetycznie i powiem, że bez wahania nałożyłabym porcję. Dodaję Twoj przepis do zakładek i na pewno go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! ja ostatnio też robię często kotleciki wegetariańskie :) na razie leci cieciorka i soczewica w najróżniejszych postaciach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, super pomysł:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaglanka najlepsza z kasz - odkwasza organizm. Trzeba będzie wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Niezwykle smakowity pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo letnio i kolorowo, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam klopsy. PYCHA! Zapiekłam je pod innym sosem, ale Twój na pewno też wypróbuję, bo klopsy mi bardzo smakowały. Rezultat mojego gotowania zamieściłam na blogu, oczywiście z linkiem do Twojego przepisu. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super :) i sos pomidorowy.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co zrobić, żeby klopsiki były wegańskie? Czym zastąpić jajko?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...