Kremowa zupa z grillowanej cukinii
- 2 małe cukinie
- 1l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- garść świeżych listków oregano
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki świeżo tartego parmezanu + parmezan do posypania gotowej zupy
- makaron pełnoziarniste wstążki
Cukinię pokroiłam w kostkę i ugrillowałam na patelni grillowej. Tak przygotowaną zalałam bulionem, dodałam posiekany czosnek, świeże zioła i gotowałam około 15 minut. Po tym czasie wyciągnęłam z zupy 1/4 cukinii, a pozostałą część zmiksowałam. Wyciągniętą cukinię wrzuciłam z powrotem do garnka, dodałam mleko i starty parmezan, zagotowałam. Gotową zupę podałam z ugotowanym wcześniej makaronem, posypałam świeżo tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz