30.08.2012

jak skrzywdzić się domowym lodem?

No właśnie, jak? Kupiłam w końcu foremki do lodów. Zmiksowałam owoce z mlekiem, zamroziłam. Moje łapczywe jedzenie skończyło się poprzecinanymi policzkami. W lodach zrobiły się dosyć ostre kryształki, nie wiem, czy to mój błąd, czy taki jest ich urok. W smaku fantastyczne na piątkę z plusem, ale uważajcie przy jedzeniu, szczególnie na dzieciaki!

Domowe mleczno-malinowe lody na patyku

Składniki na 6 lodów:
  • 200g umytych, osuszonych malin
  • 150ml mleka
  • łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Z podanej ilości malin odłożyłam kilkanaście najmniejszych sztuk, a resztę zmiksowałam z mlekiem i cukrem. Gotową masę wymieszałam z całymi malinami, wlałam do foremek, włożyłam do zamrażalnika na ok. 8 godzin.

7 komentarzy:

  1. Przy tego typu lodach ważne jest rozbijanie kryształków co kilka godzin przy użyciu blendera, nie wiem tylko w jaki sposób zrobić to w foremkach. Może kilka razy rozbijać a dopiero potem wkładać do foremek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie kiedy robię w takim litrowym pojemniku, to co jakiś czas dokładnie mieszam. Tutaj nie wiem jak to zrobić :)

      Usuń
  2. a moze chociaz widelcem warto pomieszać w foremkach? nie wiem, bo nie mam takich foremek, to tylko moja propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najpierw dwa razy robię to w dużym pojemniku, a dopiero za 3 przelewam do foremek :)
    Słodko Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest myśl! dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam również :))

      Usuń
  4. Alisz, lubię do Ciebie zaglądać, masz bardzo fajne pomysły, kilka z nich już wypróbowałam :) Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm.. a może spróbuj użyć jogurtu naturalnego zamiast mleka.
    Z jogurtem takie rzeczy nie dzieją się na pewno ;):)
    http://meals-a.blogspot.com/2012/05/domowej-produkcji-lody.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...