21.09.2012

wegetariańskie curry z bakłażana

Dzisiaj piątek, więc tradycyjnie serwuję bezmięsny obiad. Pomysł na curry z bakłażana zaczerpnęłam ze wspominanej już książki "Kuchnie świata" wydanej przez National Geographic. Przepis mocno zmieniłam, ale koncepcja została ta sama - wegetariańskie curry. Zastanawiałam się, skąd w tym daniu weźmie się sos. Część bakłażana przyjemnie się jednak rozpadła, tworząc kremową konsystencję całości. Gotowe curry można podać z makaronem ryżowym, czy ryżem.

Wegetariańskie warzywne curry z pieczonego bakłażana
Składniki na 2 porcje:
  • 1 średni bakłażan
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka oleju do woka
  • ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • kawałek świeżej posiekanej papryczki pepperoni
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki nasion kolendry - utłuczonej w moździerzu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego - utłuczonego w moździerzu
  • 2-3 łyżeczki ulubionej mieszanki curry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • 2 pomidory oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • garść szpinaku
  • sok z cytryny
  • sól
Sposób przygotowania:
Bakłażana rozcięłam wzdłuż na 2 połówki,  nacięłam miąższ na krzyż, lekko posmarowałam oliwą i posoliłam. Tak przygotowanego ułożyłam skórką do góry na blaszce i piekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Z gotowego ściągnęłam skórę i posiekałam w kostkę, usuwając większe gniazda nasienne. Na rozgrzany olej do woka wrzuciłam imbir, papryczkę, czosnek, kolendrę, kmin i curry. Smażyłam ok. 1 minutę, po czym dodałam pokrojoną paprykę i szpinak, posoliłam. Kiedy nieco zmiękły dorzuciłam do całości bakłażana i pomidory - całość trzymałam na dużym ogniu jeszcze niecałe 10 minut, doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. Podałam z makaronem ryżowym wstążki.

Jeśli szukasz przepisu na inne curry zapraszam na:
- Makaron ryżowy z kurczakiem curry

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...