Od jakiegoś czasu zatrzymuję się na półkach z orientalnymi produktami. I tak w mojej spiżarce znalazłam mleczko kokosowe, zielone curry, przyprawy do kuchni chińskiej, czy makaron ryżowy. Mam jednak trudność w przygotowywaniu dań kuchni azjatyckiej. Zwyczajnie nie wiem, jak łączyć produkty, jakich przypraw użyć. Ale czas się przełamać i zacząć swoją przygodę z szeroko pojętą azjatycką kuchnią, a właściwie z kuchnią Alisz, w której użyte będą produkty uznawane za azjatyckie. Dzisiaj makaron ryżowy z indykiem w sosie curry, a raczej moja wolna interpretacja tego tematu. Efekt był naprawdę bardzo dobry - pikantność curry i chilli została świetnie przełamana mleczkiem kokosowym. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny.
Makaron ryżowy z kurczakiem curry
Składniki na 2-3 porcje:
- 200g makaronu ryżowego wstążki
- 1 duża pierś z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- czarne oliwki (wiem, wiem bardzo azjatyckie... )
- olej z pestek winogron
- 2-3 łyżeczki zielonej przyprawy curry
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- łyżeczka ostrej pasty chilli
- łyżeczka sosu sojowego
- 180ml mleczka kokosowego
Na oleju podsmażyłam curry, przyprawę chińską,imbir i czosnek. Dodałam pokrojoną w paski pierś z kurczaka i papryki. Całość chwilę smażyłam, zalałam mleczkiem kokosowym, doprawiłam solą, pastą chilli, sosem sojowym i dorzuciłam oliwki. Dusiłam do zagęszczenia się sosu. Podałam z makaronem ryżowym.
Ja mam takie dziwne wrażenie, że w Azji (takiej indyjskiej) łączy się wszystko ze wszystkim. Oczywiście, jeżeli chodzi o przyprawy.
OdpowiedzUsuńA taką kuchnię bardzo lubię :)
Bardzo smakowite danie i jeszcze bardziej smakowite zdjęcie;)
OdpowiedzUsuń