19.04.2012

orkiszowa tarta z botwinką i klopsikami

 To moja pierwsza tarta. Szczerze mówiąc nie wiem nawet czy to tarta, czy quiche. Wiem jedno - wyszła niesamowicie dobra jak na pierwszy raz i to z własnego przepisu. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła jej z mąki orkiszowej, a że nie miałam w domu ani masła, ani drożdży musiałam improwizować. Wyhodowałam sobie domową botwinkę, którą musiałam do czegoś użyć - idealnie nadała się do tego dania. 

Orkiszowa tarta z botwinką i klopsikami

Składniki na tarta o średnicy 28cm:
ciasto:
  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2/5 szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3/4 łyżeczki soli
  • + olej i otręby żytnie do oprószenia formy i sucha fasola
góra:
  • 200ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • trochę startego sera grand gouda
  • 15 łodyg botwinki
  • 3 surowe kiełbasy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
 Sposób przygotowania:
ciasto: wszystkie składniki wymieszałam, zagniotłam gładkie ciasto, wsadziłam je w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowałam, wyłożyłam nim wysmarowaną olejem i posypaną otrębami żytnimi formę. Nakłułam widelcem, wyłożyłam suchą fasola i piekłam 15 minut w 180 stopniach.
nadzienie: śmietanę, jaja, czosnek, przyprawy i ser wymieszałam razem. Dodałam posiekany szczypiorek i łodygi botwinki. Z kiełbas usunęłam skórkę, z mięsa uformowałam mini pulpeciki, podsmażyłam na patelni. Na gotowe ciasto wylałam masę śmietanowo-jajeczną, poukładałam na niej liście botwinki oraz pulpeciki. Całość piekłam w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Polecam! :)

7 komentarzy:

  1. Wygląda tak smakowicie że od razu chce się ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wyglada - no i to zupelnie nowatorski pomysl na klopsiki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji :)
    Piękne danie :) Na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :) Wpisuję na listę przepisów do wypróbowania.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinka, klopsiki... mmmm to musi być pyszne. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurczę, świetny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...