To moja pierwsza tarta. Szczerze mówiąc nie wiem nawet czy to tarta, czy quiche. Wiem jedno - wyszła niesamowicie dobra jak na pierwszy raz i to z własnego przepisu. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła jej z mąki orkiszowej, a że nie miałam w domu ani masła, ani drożdży musiałam improwizować. Wyhodowałam sobie domową botwinkę, którą musiałam do czegoś użyć - idealnie nadała się do tego dania.
Orkiszowa tarta z botwinką i klopsikami
ciasto:
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2/5 szklanki zimnej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3/4 łyżeczki soli
- + olej i otręby żytnie do oprószenia formy i sucha fasola
- 200ml śmietany 18%
- 3 jaja
- trochę startego sera grand gouda
- 15 łodyg botwinki
- 3 surowe kiełbasy
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
ciasto: wszystkie składniki wymieszałam, zagniotłam gładkie ciasto, wsadziłam je w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowałam, wyłożyłam nim wysmarowaną olejem i posypaną otrębami żytnimi formę. Nakłułam widelcem, wyłożyłam suchą fasola i piekłam 15 minut w 180 stopniach.
nadzienie: śmietanę, jaja, czosnek, przyprawy i ser wymieszałam razem. Dodałam posiekany szczypiorek i łodygi botwinki. Z kiełbas usunęłam skórkę, z mięsa uformowałam mini pulpeciki, podsmażyłam na patelni. Na gotowe ciasto wylałam masę śmietanowo-jajeczną, poukładałam na niej liście botwinki oraz pulpeciki. Całość piekłam w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Polecam! :)
Wygląda tak smakowicie że od razu chce się ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglada - no i to zupelnie nowatorski pomysl na klopsiki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńPiękne danie :) Na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :) Wpisuję na listę przepisów do wypróbowania.
Pozdrawiam serdecznie
Botwinka, klopsiki... mmmm to musi być pyszne. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńo kurczę, świetny pomysł!!
OdpowiedzUsuń2/5 wody???
OdpowiedzUsuńszklanki wody, już poprawiam i pozdrawiam!
Usuń