26.04.2012

Grillowane mięso na patyku

W końcu pogoda pozwala na balkonowe obiady. Nie ma chyba nic kulinarnie lepszego, niż pyszny posiłek na powietrzu. No, pewnie lepiej byłoby na świeżym powietrzu, ale tego w samym centrum miasta raczej się nie spodziewam. Obiad i piwko. O tak! Żeby sezon otworzyć czymś naprawdę aromatycznym, ugrillowałam mięcho przyprawione harissą. To ona nadała mu niepowtarzalnego smaku.

Grillowane mięso na patyku doprawione harissą

Składniki na dwie porcje:
  • pół kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżeczki harissy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso i harissę dokładnie ze sobą wymieszałam, tak przygotowane zostawiłam w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie doprawiłam do smaku solą. Uformowałam podłużne kotleciki, nabiłam je na patyczki do szaszłyków i grillowałam z obu stron do zrumienienia. Podałam z sałatką, cacykami i schłodzonym piwem. Mniam!

5 komentarzy:

  1. Swietny przepis! Jesli chcesz go dodac do klopsikowej akcji, prosze o umieszczenie bannera w poscie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to zrobiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Justyna // mniam! wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba się będzie umówić na grillowy obiad :)

      Usuń
  3. Justyna // bardzo chetnie :D...a juz niedlugo pyszne grilowane bulgarskie miesko :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...