01.04.2012

panini, do których nie potrzebujesz opiekacza

Uwielbiamy opiekane panini. Kiedyś nawet wpadł nam do głowy pomysł kupienia specjalnego opiekacza.  Nie doszło do tego, bo wyobraziłam sobie kolejny sprzęt w kuchni upchany w szafkach.  Ale panini jemy regularnie, bo znalazłam sposób na robienie tych pysznych kanapek na... patelni grillowej.

Panini z szynką, serem i oliwkami

 
 Składniki:
  • dwie podłużne bułki ciabatty
  • żółty ser
  • kiełbasa żywiecka
  • czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Ciabatty nacinam, zostawiąjac jeden z dłuższych boków nie nacięty. Do środka wkładam żółty ser, szynkę i oliwki. Tak przygotowane kanapki kładę na bardzo rozgrzaną patelnię grillową i dociskam ciężkim garnkiem. Zmniejszam gaz i grilluję ok pół minuty. To samo robię z drugą stroną panini. Idealne rozwiązanie na ciepłą kolację lub przekąskę na imprezę. Polecam :)

2 komentarze:

  1. Super pomysł! Patelnię grillową mam, garnek też się jakiś znajdzie ;) na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam panini, Twoje są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...