Nastał czas czyszczenia zapasów z lodówki, który został spowodowany wyjazdem na kilka dni z domu. Znalazłam np. ciasto francuskie z kończącą się data ważności, fetę której część dodałam wcześniej do sałatki z buraków, niezamrożoną część dorybnego pesto . W szafce leżały biedne, nieco już pomarszczone, zapomniane przeze mnie ziemniaki. Niby wszystko się jakoś komponowało, ale czegoś brakowało w moim planie. Przypomniał mi się jednak przepis z niedawno kupionej książki "Birkowie od kuchni", w którym autor robił farsz do pewnej potrawy z ziemniaków i tuńczyka. Oh tak, tuńczyk tez się znalazł :)
Ślimaki z ciasta francuskiego z ziemniakami i tuńczykiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 6 ziemniaków
- puszka sałatkowego tuńczyka w sosie własnym
- 2/3 opakowania sera typu feta
- 10 czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
- pieprz
- ewentualnie sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie i przecisnęłam przez praskę. Tak przygotowane poddusiłam na patelni razem z odsączonym tuńczykiem, pesto i oliwą z oliwek. Kiedy ziemniaki odparowały i połączyły się z resztą składników wyłączyłam pod nimi gaz i dodałam pokruszona fetę i pieprz. Na arkuszu ciasta francuskiego rozsmarowałam farsz, posypałam oliwkami i zwinęłam w roladę (zwijałam długi brzeg ciasta). Powstały rulon pocięłam na 3 centymetrowe kawałki, ułożyłam je na wysmarowanej oliwą blachę i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu zostawiłam na kratce do ostygnięcia. Bardzo nam smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno :)
u mnie też zalega ciasto francuskie ;pp
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
ojej, ale fajne ;]
OdpowiedzUsuńdzieciaczki nie lubiące szpinaku też by się skusiły!
Pewnie tak, bo nie ma w nich szpinaku :)))))
Usuń