30.03.2012

Czy ślimaki z tuńczykiem lubią ziemniaki?

Nastał czas czyszczenia zapasów z lodówki, który został spowodowany wyjazdem na kilka dni z domu. Znalazłam np. ciasto francuskie z kończącą się data ważności, fetę której część dodałam wcześniej do sałatki z buraków, niezamrożoną część dorybnego pesto . W szafce leżały biedne, nieco już pomarszczone, zapomniane przeze mnie ziemniaki. Niby wszystko się jakoś komponowało, ale czegoś brakowało w moim planie. Przypomniał mi się jednak przepis z niedawno kupionej książki "Birkowie od kuchni", w którym autor robił farsz do pewnej potrawy z ziemniaków i tuńczyka. Oh tak, tuńczyk tez się znalazł :)

Ślimaki z ciasta francuskiego z ziemniakami i tuńczykiem

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 ziemniaków
  • puszka sałatkowego tuńczyka w sosie własnym
  • 2/3 opakowania sera typu feta
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • pieprz
  • ewentualnie sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie i przecisnęłam przez praskę. Tak przygotowane poddusiłam na patelni razem z odsączonym tuńczykiem, pesto i oliwą z oliwek. Kiedy ziemniaki odparowały i połączyły się z resztą składników wyłączyłam pod nimi gaz i dodałam pokruszona fetę i pieprz. Na arkuszu ciasta francuskiego rozsmarowałam farsz, posypałam oliwkami i zwinęłam w roladę (zwijałam długi brzeg ciasta). Powstały rulon pocięłam na 3 centymetrowe kawałki, ułożyłam je na wysmarowanej oliwą blachę i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu zostawiłam na kratce do ostygnięcia. Bardzo nam smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno :)

3 komentarze:

  1. u mnie też zalega ciasto francuskie ;pp
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale fajne ;]
    dzieciaczki nie lubiące szpinaku też by się skusiły!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...