Pasztet z soczewicy z dodatkiem innych warzyw, w tym cukinii i papryki. Pyszny, soczysty i aromatyczny. Nawet mięsożerca poprosił o ten przepis.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1 mała cukinia
- pół papryki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 10cm kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół świeżej pepperoni
- 2cm kawałek imbiru
- 100g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko
- kopiasta łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek podsmażyłam pokrojone: cukinię, paprykę, marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek, pepperoni i imbir. Kiedy zmiękły dodałam ugotowaną wcześniej soczewicę, całość podusiłam razem, dodając połowę przypraw, do czasu wyparowania płynu. Tak przygotowane warzywa wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na masę z widocznymi kawałeczkami warzyw, doprawiłam resztą przypraw według smaku. Do całości dodałam jajko i płatki owsiane. Wyłożyłam do foremki wyłożonej otrębami, piekłam 35 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Polecam!
wygląda piekielnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż wczoraj kupił jakiś wegetariański pasztet w sklepie ze zdrową żywnością i bardzo mu smakował. Może pokombinuję i też coś podobnego przyrządzę??
OdpowiedzUsuńPodobają mi się Twoje przepisy. Będę odwiedzać :) Pozdrawiam.
Polecam domowe pasztety wegetariańskie - można przemycić dużo warzyw i co bardzo ważne - doprawić według własnego gustu :) Zapraszam do odwiedzania :)
UsuńAch, pasztet z soczewicy... Pierwszy taki totalnie schrzaniłam. Drugi wyszedł w porządku, trzeci w końcu doprawiłam dobrze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
Lubię warzywne pasztety, zbliżają się Święta, chyba wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie jestem na etapie przymierzania się do zrobienia tego typu pasztetu:)
OdpowiedzUsuńW życiu nie robiłam, Twój przepis bardzo mi pasuje:)
Pozdrawiam!
planuje zrobić ten pasztet i mam pytanie o to pepperoni, to ma być kiełbasa czy ostra papryka? Pewnie papryka ale wtedy to peperoni, można zastąpić papryczką chili?
OdpowiedzUsuńDo pasztetu dodałam paprykę pepperoni, ale może to być każda inna ostra papryka - nawet mielona. Można ją też pominąć - pasztet będzie łagodniejszy w smaku :)Pozdrawiam
UsuńMuszę zrobić, uwielbiam soczewicę :)
OdpowiedzUsuńSoczewica cala czy w płatkach?
OdpowiedzUsuń