14.03.2012

Pasztet z soczewicy. Pyszny i zdrowy.

Pasztet z  soczewicy z dodatkiem innych warzyw, w tym cukinii i papryki. Pyszny, soczysty i aromatyczny. Nawet mięsożerca poprosił o ten przepis.

Pasztet z soczewicy

Składniki:
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 mała cukinia
  • pół papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 10cm kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół świeżej pepperoni
  • 2cm kawałek imbiru 
  • 100g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • kopiasta łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: 
Na oliwie z oliwek podsmażyłam pokrojone: cukinię, paprykę, marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek, pepperoni i imbir. Kiedy zmiękły dodałam ugotowaną wcześniej soczewicę, całość podusiłam razem,  dodając połowę przypraw, do czasu wyparowania płynu. Tak przygotowane warzywa wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na masę z widocznymi kawałeczkami warzyw, doprawiłam resztą przypraw według smaku. Do całości dodałam jajko i płatki owsiane. Wyłożyłam do foremki wyłożonej otrębami, piekłam 35 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Polecam!




10 komentarzy:

  1. wygląda piekielnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż wczoraj kupił jakiś wegetariański pasztet w sklepie ze zdrową żywnością i bardzo mu smakował. Może pokombinuję i też coś podobnego przyrządzę??
    Podobają mi się Twoje przepisy. Będę odwiedzać :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam domowe pasztety wegetariańskie - można przemycić dużo warzyw i co bardzo ważne - doprawić według własnego gustu :) Zapraszam do odwiedzania :)

      Usuń
  3. Ach, pasztet z soczewicy... Pierwszy taki totalnie schrzaniłam. Drugi wyszedł w porządku, trzeci w końcu doprawiłam dobrze!
    Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię warzywne pasztety, zbliżają się Święta, chyba wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie jestem na etapie przymierzania się do zrobienia tego typu pasztetu:)
    W życiu nie robiłam, Twój przepis bardzo mi pasuje:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. planuje zrobić ten pasztet i mam pytanie o to pepperoni, to ma być kiełbasa czy ostra papryka? Pewnie papryka ale wtedy to peperoni, można zastąpić papryczką chili?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pasztetu dodałam paprykę pepperoni, ale może to być każda inna ostra papryka - nawet mielona. Można ją też pominąć - pasztet będzie łagodniejszy w smaku :)Pozdrawiam

      Usuń
  7. Muszę zrobić, uwielbiam soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Soczewica cala czy w płatkach?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...