29.03.2012

Domowe calzone z mąką pełnoziarnistą

Pierwszy raz robiłam ciasto na pizzę z własnego przepisu. Od dawna miałam ją w głowie. Taką pełnoziarnistą, z mozzarellą, szynką szwardzwaldzką i oliwkami. Ciasto wyszło bardzo bardzo dobre, ale w takiej ilości, że nie było szans na równoczesne upieczenie dwóch sztuk pizzy. No i eureka - zrobię calzone :)

Calzone z mąką pełnoziarnistą nadziane mozzarellą,szynką szwardzwaldzką i czarnymi oliwkami


Składniki na 2 duuuże calzone:
na ciasto
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350g maki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
na nadzienie:
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 250g mozzarelli
  • 20 oliwek
  • 100g szynki szwardzwaldzkiej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuściłam w wodzie z cukrem, odstawiłam w ciepłe miejsce na 5 minut. Mąkę i sól przesiałam do miski, dodałam drożdże (drożdże z wodą nie zawsze wyrastają - nic nie szkodzi, ciasto i tak później wyrasta), jajko i oliwę. Wyrabiałam w misce około 5 minut do uzyskania kuli gładkiego ciasta. Tak przygotowane odłożyłam na godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie poddusiłam pomidory z solą, oliwą, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi - do odparowania płynu. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 równe części - każdą rozwałkowałam na okrągłe, dość cienkie placki. Na połowy obu placków nałożyłam pomidory, ser, szynkę i oliwki. brzegi ciasta posmarowałam wodą, złożyłam na pół i zlepiłam. Tak przygotowane calzone posmarowałam z wierzchu oliwą, ułożyłam na posmarowaną oliwą blachę i piekłam w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 17 minut. Ciasto wyszło chrupiące, brzegi mięciutkie, w sam raz dopieczone. Dla nas rewelka :)

8 komentarzy:

  1. Oj piękne te pierożyska i ta falbaneczka w koło tak jak lubię :)Narobiłaś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam takie "pierogi" w planach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakie ładne
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nawet nie wiedziałam, że miałam to włączone ;)

      Usuń
  4. ooo i już wiem co będzie na niedzielny obiad :D wyglądają cudnie a jak smakują sprawdzę niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  5. rzeczywiście super pomysł na obiad. Wkrótce na pewno będzie powtórka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomysł się sprawdził :) Polecam swoje przepisy na przyszłość i pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...