08.03.2012

szybka, pyszna, bardzo pomodorowa!


Pomidorowa - moja ulubiona zupa od zawsze. Najlepsza Babcina - ale takiej samej nie uda mi się zrobić nigdy.  Mam jednak swój ulubiony przepis na szybką, aromatyczną i kwaskowatą pomidorówkę. Bo nie ma nic gorszego niż zrobienie jej na słodko. W lecie jest jeszcze lepsza, jeśli użyje się świeżych pomidorów.

Składniki na 6 porcji:
  • litr bulionu warzywnego
  • puszka krojonych pomidorów
  • litr soku pomidorowego
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół kubka wody
  • 3 łyżki posiekanej natki pietrzuszki
  • pieprz, sól


Sposób przygotowania:
Łatwizna. Gotuję bulion z pomidorami z puszki ok 5 minut, po tym czasie dolewam sok pomidorowy, przyprawy i czekam do zagotowania. Do zupy wlewam śmietanę rozrobioną z mąką i wodą, Zupa jest gotowa, kiedy ponownie zawrze. Podaję z makaronem lub lanymi kluskami. Smacznie, szybko, aromatycznie :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...