28.03.2012

recyklingowa sałatka z burakow, orzechów i fety!

Od jakiegoś czasu z każdej strony atakują mnie kulinarne propozycje z burakami. Uwielbiam buraki, ale nie znoszę ich obierania, gotowania i wszystkiego co z tym związane. Moja mama ostatnio gotowała barszcz i jak wielka była moja radość, kiedy okazało się, że część ugotowanych buraków chciała przeznaczyć do... wyrzucenia. Wtedy już wiedziałam - to jedyna okazja, żeby spróbować czegoś buraczanego. Wyszła najlepsza sałatka, jaką jadłam kiedykolwiek. Jedno jest pewno - polubię zabawę z burakami :-)

Sałatka z buraków na ciepło z fetą i orzechami włoskimi
 Składniki na sałatki dla 2 osób:
  • 3 czerwone buraki pokrojone w cienkie plasterki i ugotowane (w wodzie z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego, kwasku cytrynowego)
  • 1/3 kostki sera typu feta
  • 2 garście wyłupanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  •  świeżo mielona sól morska
Sposób przygotowania:
Przygotowane przez mamę buraki posoliłam i  podgrzałam na patelni grillowej. Orzechy włoskie posoliłam i podsmażyłam na oliwie z oliwek Ciepłe buraczki ułożyłam na talerzu, posypałam porwaną fetą i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polałam dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego.
Podałam z grzankami z pesto z czosnku niedźwiedziego . Dla nas bomba, wszystkie smaki perfekcyjnie się ze sobą komponują. Sałatka jest naprawdę syta i pyszna. Polecam!

6 komentarzy:

  1. Ja buraki bardzo lubię, ale niestety zawsze jak je przyrządzam to pół kuchni jest w czerwonym soku:/ A buraki w sałatce- super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka recyklingowa, hah, na początku była lekko zbita
    z pantałyku. ale przeczytawszy posta, jestem w pełni za tą sałatką!
    świetna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki ostatnio mam tylko "recyklingowe" :). Cały czas biorę je na uczelnie, a rano nie mam zbyt dużo czasu na przygotowania. Po prostu wrzucam wszystko, co mam pod ręką (i jakoś do siebie pasuję) :)

    Widzę, że sałatka utrzymana w zboczeniu "buraki + ser" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, coś jest w tym połączeniu buraka z serem :)W mojej kuchni zawsze najlepiej wychodzą improwizacje, Twoje sałatkowe pewnie też są smakowite :)

      Usuń
  4. Buraki i feta to wspaniala kombinacja - uwielbiam! A marnowanie jest be, wiec kuchennemu recyklingowi zawsze mowie "tak" :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...