12.03.2012

Chrzanisz! Zupa chrzanowa

Wiosna chrzani. Niby ją już czuć, ale dalej marznę poza domem. Z tego powodu jeszcze jedna zupa na rozgrzewkę - chrzanowa.

Składniki na 5 porcji:
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • słoiczek chrzanu tartego
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liść laurowy


Sposób przygotowania:
Do bulionu dodałam przyprawy i  ugotowałam w nim kiełbasy, boczek i grzyby. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam je do zupy po wyjęciu mięsa. W czasie, kiedy się gotowały, kiełbasy i boczek pokroiłam na kawałki. Na koniec do zupy dodałam chrzan (my lubimy mocno chrzanową, ale najlepiej dodawać go po kilka łyżek i sprawdzać smak), dorzuciłam pokrojone mięso i doprowadziłam do wrzenia. Pożywnie, smacznie i nadal rozgrzewająco ;-)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...