Wiosna chrzani. Niby ją już czuć, ale dalej marznę poza domem. Z tego powodu jeszcze jedna zupa na rozgrzewkę - chrzanowa.
Składniki na 5 porcji:
- 1,5l bulionu warzywnego
- 4 surowe białe kiełbasy
- kawałek wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- kilka suszonych grzybów
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek chrzanu tartego
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do bulionu dodałam przyprawy i ugotowałam w nim kiełbasy, boczek i grzyby. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam je do zupy po wyjęciu mięsa. W czasie, kiedy się gotowały, kiełbasy i boczek pokroiłam na kawałki. Na koniec do zupy dodałam chrzan (my lubimy mocno chrzanową, ale najlepiej dodawać go po kilka łyżek i sprawdzać smak), dorzuciłam pokrojone mięso i doprowadziłam do wrzenia. Pożywnie, smacznie i nadal rozgrzewająco ;-)
A tak chrzanić to bym mogła...:))
OdpowiedzUsuń