Wiosna chrzani. Niby ją już czuć, ale dalej marznę poza domem. Z tego powodu jeszcze jedna zupa na rozgrzewkę - chrzanowa.
Składniki na 5 porcji:
- 1,5l bulionu warzywnego
 - 4 surowe białe kiełbasy
 - kawałek wędzonego boczku
 - 5 ziemniaków
 - kilka suszonych grzybów
 - łyżka majeranku
 - 2 ząbki czosnku
 - słoiczek chrzanu tartego
 - sól, pieprz do smaku
 - ziele angielskie, liść laurowy
 
Sposób przygotowania:
Do bulionu dodałam przyprawy i  ugotowałam w nim kiełbasy, boczek i grzyby. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam je do zupy po wyjęciu mięsa. W czasie, kiedy się gotowały, kiełbasy i boczek pokroiłam na kawałki. Na koniec do zupy dodałam chrzan (my lubimy mocno chrzanową, ale najlepiej dodawać go po kilka łyżek i sprawdzać smak), dorzuciłam pokrojone mięso i doprowadziłam do wrzenia. Pożywnie, smacznie i nadal rozgrzewająco ;-)
A tak chrzanić to bym mogła...:))
OdpowiedzUsuń