Składniki na 2 porcje:
- puszka ciecierzycy (240g bez zalewy)
- pół czerwonej papryki
- pół młodej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej pepperoni
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 jajko
- ok. 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Paprykę i cukinię ugrillowałam, następnie wszystkie składniki oprócz jajka i mąki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam ( nie na papkę, tak aby w masie były kawałki nie całkiem zmiksowanych warzyw). Do gotowego ciasta dodałam jajko i mąkę, odstawiłam do lodówki na ok 2h, następnie smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania chrupiącej i rumianej skórki. Podałam z upieczonymi ćwiartkami ziemniaczków i sosem jogurtowo czosnkowym. Pyszota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz