Składniki na 2 porcje:
- puszka ciecierzycy (240g bez zalewy)
 - pół czerwonej papryki
 - pół młodej cukinii
 - 2 ząbki czosnku
 - kawałek świeżej pepperoni
 - pół łyżeczki kminu rzymskiego
 - łyżeczka przyprawy do gyrosa
 - 1 jajko
 - ok. 4 łyżki mąki pszennej
 - olej do smażenia
 
Paprykę i cukinię ugrillowałam, następnie wszystkie składniki oprócz jajka i mąki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam ( nie na papkę, tak aby w masie były kawałki nie całkiem zmiksowanych warzyw). Do gotowego ciasta dodałam jajko i mąkę, odstawiłam do lodówki na ok 2h, następnie smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania chrupiącej i rumianej skórki. Podałam z upieczonymi ćwiartkami ziemniaczków i sosem jogurtowo czosnkowym. Pyszota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz