11.03.2012

pasta serowo-słonecznikowa

W naszym domu nie używa się do smarowania kanapek ani masła ani margaryny. Do tego celu służą nam twarożki, pasty i inne wynalazki. Najczęściej są albo na bazie białego sera, albo różnego rodzaju warzyw w połączeniu z orzechami czy słonecznikiem. Dzisiaj postanowiłam połączyć oba te rodzaje. Efekt - najlepsze smarowidło na świecie, przynajmniej z tych przeze mnie odkrytych ;)

Składniki:
  • 250g białego chudego sera
  • 3 garści słonecznika
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu (nie jest konieczny)
  • sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na pastę, nie do końca gładką - tak aby słonecznik przyjemnie chrupał na kanapce ;) Smacznego!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj ja również :) domowo, szybko, smacznie i zdrowo - lubię wiedzieć co jem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wiele past już na blogach widziałam, ale takiej jeszcze nie. miła odmiana dla 'zwykłego' białego sera na kanapkach:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...