Pomidorowa - moja ulubiona zupa od zawsze. Najlepsza Babcina - ale takiej samej nie uda mi się zrobić nigdy.  Mam jednak swój ulubiony przepis na szybką, aromatyczną i kwaskowatą pomidorówkę. Bo nie ma nic gorszego niż zrobienie jej na słodko. W lecie jest jeszcze lepsza, jeśli użyje się świeżych pomidorów.
Składniki na 6 porcji:
- litr bulionu warzywnego
 - puszka krojonych pomidorów
 - litr soku pomidorowego
 - 5 łyżek śmietany 12%
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - pół kubka wody
 - 3 łyżki posiekanej natki pietrzuszki
 - pieprz, sól
 
Sposób przygotowania:
Łatwizna. Gotuję bulion z pomidorami z puszki ok 5 minut, po tym czasie dolewam sok pomidorowy, przyprawy i czekam do zagotowania. Do zupy wlewam śmietanę rozrobioną z mąką i wodą, Zupa jest gotowa, kiedy ponownie zawrze. Podaję z makaronem lub lanymi kluskami. Smacznie, szybko, aromatycznie :)
uwielbiam wszystkie pomidorowe.
OdpowiedzUsuń