Tego jeszcze w mojej kuchni nie było. Spaghetti z botwinką, boczkiem, kozim serem i sosem śmietanowym. Potrawa, mimo iż z dosyć ciężkim sosem, dzięki botwince staje się całkiem wiosenna. Całość aromatyczna, ze wspaniałym posmakiem koziego serka. Polecam, bo eksperyment uważam za baaardzo udany.
spaghetti z botwinką i kozim serem
Składniki na 3-4 porcje:- kawałek surowego wędzonego boczku
- pół pęczka botwinki bez buraczków
- 5 łyżek śmietany 18%
- 4 łyżeczki koziego serka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek wody z gotowania makaronu
- 3/4 paczki pełnoziarnistego spaghetti
- sól, pieprz
Pokrojony w kostkę boczek, czosnek i botwinkę podsmażyłam. Dodałam śmietanę i kozi ser. Pod koniec dodałam wodę z gotowania makaronu i doprawiłam do smaku pieprzem. Gotowy sos wymieszałam z ugotowanym makaronem. Podałam ze świeżo tartym parmezanem. Pycha!
Oj zapowiada się całkiem smakowicie to połączenie składników :)
OdpowiedzUsuń