26.04.2012

domowa harissa

Bardzo często korzystam z ostrych sosów, również bardzo lubię potrawy z dodatkiem kminu rzymskiego. Zrobiłam więc domową harissę, która jest świetnym uzupełnieniem wielu potraw. Inspiracją do mojej wersji był przepis zawarty w książce "Birkowie od kuchni", proporcje składników dostosowałam do własnego podniebienia.

domowa harissa

Składniki:
  • 7 papryczek pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki utarłam w moździerzu. Ilością oliwy reguluje się ostrość harissy. Do podstawowej pasty dodałam około 5 łyżek, taką skoncentrowaną pastę można później "rozcieńczać" oliwą, uzyskując odpowiedni smak.


5 komentarzy:

  1. Moja wielka miłość- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A do czego można taki sympatyczny sosik podać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna jako dodatek do sosów do kuskusa, do marynowania mięsa na grilla, czy domowych hamburgerów :)

      Usuń
  3. mamy pytanie czy usuwałaś nasiona z papryczek i czy papryczki w zalewie octowej nadawałyby się do zrobienia harissy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nasion nie usuwałam, ale można je usunąć żeby było mniej pikantnie :) co do papryczek z zalewy - osobiście raczej bym nie próbowała, ale może akurat wyjdzie coś ciekawego :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...