23.10.2012

curry z dynią. idealnie jesienne.

Curry z dynią to naprawdę dobry pomysł na październikową syfiatą pogodę. Rozgrzewające, aromatyczne i intensywnie pomarańczowe. Uleczy jesienną depresję i...zatkane zatoki. Do curry dodałam kotlety sojowe, ale z powodzeniem można je zastąpić kurczakiem, czy innym mięsem.

Curry z dynią
Składniki na 2 porcje:
  • 200g dyni (waga po obraniu i wydrążeniu z pestek)
  • 2 pomidory
  • 50g kotletów sojowych
  • 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • ryż
  • jogurt naturalny 
  • cytryna
Sposób przygotowania:
Dynię pokroiłam w dość dużą kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej, posoliłam i podsmażyłam. Po 10 minutach podlałam  1/2 szklanki wody i dusiłam, aż zmiękła. Następnie dodałam obrane i  pokrojone w kostkę pomidory i pastę curry. Kotlety sojowe chwilę podsmażyłam na oleju, zalałam bulionem z posiekanym czosnkiem  i ugotowałam do miękkości. Gotowe pokroiłam w paski i dodałam do curry. Całość smażyłam kilkanaście minut. Curry podałam z ugotowany na sypko białym ryżem, cytryną i jogurtem naturalnym.
Przepis dodaję do akcji "soja inaczej", którą organizuję adeka na swoim blogu.

2 komentarze:

  1. Też dzisiaj robiłam curry, też z dynią. A na potencjalne przeziębienia - napój z imbirem, cytryną i miodem.
    Trzeba się bronić, to wojna! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...