Tarta z czerwoną soczewicą i papryką była wynikiem niedzielnego lenistwa. Łatwa, szybka i bardzo smaczna. Następnym razem dodam więcej pomidorków koktajlowych, które idealnie się wkomponowały w całość. Na domowym kruchym cieście byłaby zapewne jeszcze smaczniejsza, ale gotowe francuskie też sobie świetnie poradziło.
Tarta z czerwoną soczewicą
- opakowanie ciasta francuskiego
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej pepperoni
- 50g startego żółtego sera
- 2 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sól, pieprz
- pomidorki koktajlowe
- łyżka oleju z pestek winogron
- olej i otręby do wysypania formy
Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym oleju razem z posiekanym czosnkiem i papryczką. Dodałam dobrze odsączoną soczewicę, mleko, jaja, starty ser, dokładnie wymieszałam i doprawiłam przyprawą do gyrosa, sola i pieprzem. Formę do tarty wysmarowałam olejem, wysypałam otrębami, wyłożyłam ciastem francuskim, na które wyłożyłam farsz. Z reszty ciasta ułożyłam na wierchu krateczkę, pomiędzy którą powtykałam przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Swietnie wyglada, az sie prosi, by wyprobowac!
OdpowiedzUsuńMusi być znakomita :) Uwielbiam dodatek soczewicy w wielu, wielu daniach, więc i tutaj zapewne by mi przypasował.
OdpowiedzUsuń