Pasta z awokado, która miała być guacamole. Miała być, ale awokado trafiło mi się jakieś takie mało dojrzałe i suche. Pokombinowałam, pododawałam kilka składników i wyszła super pasta. Idealnie nada się do nachosów, na kanapki, a nawet jako sos do kurczaka.
Pasta z awokado
Składniki:- 1 awokado - u mnie twarde
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej pepperoni
- łyżeczka przyprawy do fajitas
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego - roztartych
- pół łyżeczki nasion kolendry - roztartych
- sok z ćwiartki cytryny
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
pomidorki, papryczkę i czosnek posiekałam drobno. Z awokado usunęłam pestkę, obrałam, pokroiłam w kostkę. Tak przygotowane wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek na dość gładką pastę. Następnie wymieszałam ją z pomidorkami, czosnkiem i pepperoni, doprawiłam do smaku przyprawami i solą.
Nigdy nie jadłam takiej pasty, ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Wydaje mi się, że będzie również pasować do mięs. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń