28.09.2012

pasta z awokado

Pasta z awokado, która miała być guacamole. Miała być, ale awokado trafiło mi się jakieś takie mało dojrzałe i suche. Pokombinowałam, pododawałam kilka składników i wyszła super pasta. Idealnie nada się do nachosów, na kanapki, a nawet jako sos do kurczaka.

Pasta z awokado
Składniki:
  • 1 awokado - u mnie twarde
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej pepperoni
  • łyżeczka przyprawy do fajitas
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego - roztartych
  • pół łyżeczki nasion kolendry - roztartych
  • sok z ćwiartki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
pomidorki, papryczkę i czosnek posiekałam drobno. Z awokado usunęłam pestkę, obrałam, pokroiłam w kostkę. Tak przygotowane wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek na dość gładką pastę. Następnie wymieszałam ją z pomidorkami, czosnkiem i pepperoni, doprawiłam do smaku przyprawami i solą.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej pasty, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda. Wydaje mi się, że będzie również pasować do mięs. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...