6.09.2012

Chiński makaron mie z warzywami i wieprzowiną

 Dawno nie było u nas niczego, co nawiązywałoby jakoś do kuchni azjatyckiej. Przywiozłam z wakacji trochę fajnych produktów, w tym całą kolekcję chińskich/japońskich/balijskich makaronów. Trzeba je więc zacząć wykorzystywać, szczególnie że moje podniebienie już jakiś czas domaga się smaku imbiru i sosu sojowo-grzybowego :) Miała być makaronowa patelnia z udonem, ale w końcu padło na mie. Chrupiące warzywa, aromatyczna wieprzowina i gorący makaron oblepiony niezbyt ostrym sosem mmm!


Chiński makaron mie z wieprzowiną i warzywami
 Składniki na 2-3 porcje:
  • 200g obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • 150g różyczek brokuła
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1cm świeżego, obranego i posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
  • 1,5 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • sok z cytryny - u mnie dużo ok. 4-5 łyżek
  • olej do woka
  • sezam 
  • sól
  • 150g makaronu mie
Sposób przygotowania:
Brokuły obgotowałam 3 minuty w osolonej wodzie, odsączyłam. Do woka na rozgrzany olej wrzuciłam imbir i dynię, odrobinę posoliłam. Smażyłam aż dynia zmiękła, ale nadal była chrupiąca (podlałam ja odrobiną wody), przełożyłam do miseczki. Następnie do woka wrzuciłam paprykę, kiedy nieco zmiękła dodałam do niej brokuły i smażyłam ok 3 minuty ciągle mieszając. Gotowe przełożyłam do miseczki. Tym razem na rozgrzany wok z odrobiną oleju powędrowało mięso mielone i czosnek. Kiedy mięso się zrumieniło dodałam do niego resztę przypraw i sosów (oprócz cytryny) i smażyłam razem. Tak przygotowane mięso połączyłam z wcześniej przygotowanymi (zostawiłam nieco do dekoracji) i całość podusiłam 3 minuty razem pod przykryciem. Na koniec wymieszałam z przyrządzonym wg przepisu na opakowaniu makaronem mie, doprawiłam sokiem z cytryny. Podałam gorące udekorowane warzywami i sezamem.



3 komentarze:

  1. Wybieram! :) Uwielbiam tego typu dania, a Twoje jest jednym z lepszych, jakie ostatnio widziałam.

    Komunikat:
    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się smakowicie ;) i widze po składnikach, że masz dobre zaplecze przypraw i sosów do kuchni azjatyckiej. Ja też bym się okupiła, ale zwyczajnie brakuje mi miejsca, tak to jest jak się mieszka na wynajmnie po studencku...ech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli kompletuję cały zestaw :) Fajnie, że te produkty są już dostępne nawet w małych sklepach. Pozdrawiam i życzę wytrwałości studenckiej, sama przechodziłam wspólną kuchnię w mieszkaniu studenckim :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...