Dżem figowy z pomarańczą to nasza nasza miłość przywieziona kilka lat temu z Chorwacji. Nigdy jednak nie robiłam go sama, zawsze przywoziliśmy zapas z wakacji, albo z różnym efektem przeszukiwaliśmy półki sklepów w kraju. Szczególnie smakował nam taki z dodatkiem pomarańczy, ale tego już nigdy więcej nie udało nam się kupić. Z tęsknoty za smakiem powstała domowa, jeszcze smaczniejsza, wersja figowego dżemu z pomarańczami. Idealnie skomponuje się z serem brie lub kozim. Polecam, bo naprawdę warto poznać ten smak!
Składniki na 1 słoik:
- 8 dojrzałych fig
- 3 pomarańcze
- ok 6 łyżeczek cukru
- ok sok z ćwiartki cytryny - w zależności od tego, jak słodkie są pomarańcze
Pomarańcze obrałam ze skórki i wewnętrznych błonek i uzyskałam w ten sposób sam miąższ z sokiem. Figi umyłam, osuszyłam, pokroiłam na cząstki (ogonki wyrzuciłam). Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzuciłam owoce, posłodziłam i smażyłam do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji, na końcu doprawiłam sokiem z cytryny i smażyłam jeszcze chwilkę. Mojej porcji nie pasteryzowałam - jest przeznaczona do prawie natychmiastowej konsumpcji, ale zapewne można zapasteryzować słoiki i trzymać długi czas.
Musi być przepyszny... Nawet wygląda tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm nieco orientalnie, z chęcią skosztowałabym łyżeczkę z tego słoiczka;)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że figi są u nas takie drogie. Ponad złotówkę za tak maleńki owoc to ździerstwo. Co poradzić, jest taki pyszny...
OdpowiedzUsuńDorwałam wczoraj w Kauflandzie za 19gr/sztuka :)
Usuńo kurde, wiesz czy promocja jeszcze trwa? Pewnie nie wiesz. Kurcze, muszę jutro pędzić w takim razie. Co to dla mnie - pieszo 2,5 km :D
UsuńZapowiada się niezwykle pysznie! aż muszę się wybrać do Kuflandu i kupić skoro takie tanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Jestem pewna , że to idealne połączenie;)
OdpowiedzUsuńNo niestety dziś już były po 0,79 zł, ale to i tak taniej niż gdzie indziej :)
OdpowiedzUsuńNo to miałam farta :))) Smacznego :)
Usuńpysznie się zapowiada taki domowy dżem.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Ale czy niezbyt obyty laik na pewno da sobie radę ze zrobieniem go w domu?
OdpowiedzUsuńZapewniam, że nic w tym trudnego :)
Usuń