Nie raz zatrzymywałam się w sklepie przy takich gotowych miseczkach babeczkach. Bardzo podobała mi się idea, ale jakoś nigdy po nie nie sięgnęłam. Teraz, kiedy kupiłam sobie silikonowe foremki na muffinki, mogłam zrobić takie sama. Przygotowanie do upieczenia 8 sztuk zajęło mi mniej niż 5 minut. Wyszły kruche, maślane, pysznie smakują z owocami. Ale pomysłów na ich wypełnienie jest mnóstwo - mogą być miseczkami na budyń, bitą śmietanę, czekoladę... Sprawdzą się też znakomicie w wersji na słono - wtedy zamiast łyżeczki cukru ciasto należy lekko posolić. Następnym razem przygotuję właśnie takie z sałatką z pomidorów i fety :)
Kruche jadalne miseczki
Składniki na 8 sztuk:
- 150g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajo
- łyżeczka cukru
Mąkę, posiekane masło, jajo i cukier wyrobiłam na gładkie ciasto. Następnie wyłożyłam nim równomiernie dno i ścianki silikonowych foremek na muffiny, nakłułam widelcem. Piekłam 15 minut w 190 stopniach.
ale cudo!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i pomysł z wykorzystaniem foremek, ja już chciałam kupić takie specjalne do tartinek!
OdpowiedzUsuńdziękuję i gorąco je polecam - super sprawa :)
Usuńprzyciągają
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo praktyczne :) Można dać co się lubi, a ładnie wygląda (no i smakuje!)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, bo wszystkie nie są takie same, tylko po upieczeniu wypełniasz czym sobie tam chcesz;)
OdpowiedzUsuńwitam.babeczki wlasnoreczne, super pomysl, ale mnie interesuje jak przebiega wylepianie mekkich silikonowych foremek, dosc sztywnym i kruchym ciastem? czy nie jest ono pracochlonne i denerwyjace, ze podczas nacisku palcem, foremka sie deformuje?
OdpowiedzUsuńTe się tego bałam, ale ciasto z tych proporcji jest dosyć plastyczne. Nie miałam żadnych problemów z wylepianiem foremek :)
Usuńwyglądają prześlicznie i naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńto prawie jak tartaletki, tylko wyższe i głębsze bo z foremek na muffinki..pycha!