Zaczyna się sezon dynkowy, czyli mój ulubiony. Zupy z dodatkiem serków topionych robiłam już z różnych produktów - była cukiniowo serowa, brokułowo serowa, zwykła serowa, cebulowo serowa i tak dalej... Dzisiaj czas na debiut - dyniowo serowa ze słonecznikiem. Słodkawa, gęsta, pożywna... mi smakowała bardzo :) Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, czy drobnym makaronem.
Zupa dyniowo serowa
Składniki na 5-6 porcji:- 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2l bulionu warzywnego
- olej z pestek winogron
- 200g serka topionego śmietankowego
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz
- słonecznik
Dynię podsmażyłam chwilę w dużym garnku, następnie zalałam bulionem i gotowałam około 40 minut. Po tym czasie całość zmiksowałam i dodałam mleko i serek topiony. Gotowałam do momentu rozpuszczenia się serków, doprawiłam do smaku. Podałam ze słonecznikiem.
Uwielbiam zupy z dodatkiem sera. Z Twojego zdjęcia po prostu widać, że ta kremowa zupa jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńooo, to jest coś co na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa zupa
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie podana, dziękujemy za zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńno i gdzież był Twoj przepis gdy ja szukałam dobrej receptury na zupkę z dyni?
OdpowiedzUsuńmi moja wyszła mdła, a wystarczyło dodać serka!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)