11.09.2012

Dyniowo serowa.

Zaczyna się sezon dynkowy, czyli mój ulubiony. Zupy z dodatkiem serków topionych robiłam już z różnych produktów - była cukiniowo serowa, brokułowo serowa, zwykła serowa, cebulowo serowa i tak dalej... Dzisiaj czas na debiut - dyniowo serowa ze słonecznikiem. Słodkawa, gęsta, pożywna... mi smakowała bardzo :) Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, czy drobnym makaronem.

Zupa dyniowo serowa
Składniki na 5-6 porcji:
  • 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2l bulionu warzywnego
  • olej z pestek winogron
  • 200g serka topionego śmietankowego
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • słonecznik
Sposób przygotowania:
Dynię podsmażyłam chwilę w dużym garnku, następnie zalałam bulionem i gotowałam około 40 minut. Po tym czasie całość zmiksowałam i dodałam mleko i serek topiony. Gotowałam do momentu rozpuszczenia się serków, doprawiłam do smaku. Podałam ze słonecznikiem.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy z dodatkiem sera. Z Twojego zdjęcia po prostu widać, że ta kremowa zupa jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, to jest coś co na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie podana, dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i gdzież był Twoj przepis gdy ja szukałam dobrej receptury na zupkę z dyni?
    mi moja wyszła mdła, a wystarczyło dodać serka!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...