20.09.2012

gyros z kurczaka z sosami jogurtowymi

Gyros z kurczaka to chyba moja ulubiona wersja drobiu. Pierś z kuraka jest do tego dania za chuda i jakaś taka bez smaku. Za to mięso z udek... pyszota! Dzisiaj pomysł na szybką wersję domowego gyrosa, z minimalną ilością tłuszczu, zapewne dużo zdrowszą od tych restauracyjnych. Tak przygotowanego kuraka zaserwowałam z warzywnymi frytkami i 2 sosami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło przepysznie.

Soczysty, domowy gyros z kurczaka z sosami jogurtowymi
Składniki na 2 porcje:
 na mięso:
  • mięso z 4 udek kurczaka - pokrojone w paseczki
  • pół łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa
  • garść świeżych liści mięty cytrynowej - posiekanych
  • ząbek czosnku - pokrojony w plasterki
na sos jogurtowo czosnkowy:
  • 200g  jogurtu naturalnego
  • duży ząbek czosnku - roztarty
  • 2 łyżki sera typu feta
na sos jogurtowy z keczupem i miodem:
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżeczka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej zamarynowałam mięso, tzn wymieszałam je z olejem, czosnkiem, miętą i przyprawą składników Tak przygotowane leżakowało do dzisiaj w lodówce. Przygotowałam sosy - dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzuciłam mięso - grillowałam do momentu, aż było spieczone z zewnątrz, ale nadal soczyste w środku. Podałam gorące z sosami i frytkami.



5 komentarzy:

  1. Pychota :) Nie jadam takich dań zbyt często, jednak zdecydowanie za nimi przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne frytki! Uwielbiam marchewkę i pietruszkę pieczoną z miodem. Kolacja niebawem, więc.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowego gyrosa! i te sosy... nigdy nie dodawałam fety do sosu czosnkowego, ani miodu do sosu z ketchupem, ciekawe... z pewnością spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos z miodem mi się bardzo podoba :) Chyba dodam go też do której ze swoich wersji na Sałatka gyros warstwowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...