Gyros z kurczaka to chyba moja ulubiona wersja drobiu. Pierś z kuraka jest do tego dania za chuda i jakaś taka bez smaku. Za to mięso z udek... pyszota! Dzisiaj pomysł na szybką wersję domowego gyrosa, z minimalną ilością tłuszczu, zapewne dużo zdrowszą od tych restauracyjnych. Tak przygotowanego kuraka zaserwowałam z warzywnymi frytkami i 2 sosami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło przepysznie.
Soczysty, domowy gyros z kurczaka z sosami jogurtowymi
na mięso:
- mięso z 4 udek kurczaka - pokrojone w paseczki
- pół łyżki oleju z pestek winogron
- 1,5 łyżki przyprawy do gyrosa
- garść świeżych liści mięty cytrynowej - posiekanych
- ząbek czosnku - pokrojony w plasterki
- 200g jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku - roztarty
- 2 łyżki sera typu feta
- 180g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- łyżeczka płynnego miodu
Dzień wcześniej zamarynowałam mięso, tzn wymieszałam je z olejem, czosnkiem, miętą i przyprawą składników Tak przygotowane leżakowało do dzisiaj w lodówce. Przygotowałam sosy - dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzuciłam mięso - grillowałam do momentu, aż było spieczone z zewnątrz, ale nadal soczyste w środku. Podałam gorące z sosami i frytkami.
Pychota :) Nie jadam takich dań zbyt często, jednak zdecydowanie za nimi przepadam.
OdpowiedzUsuńWarzywne frytki! Uwielbiam marchewkę i pietruszkę pieczoną z miodem. Kolacja niebawem, więc.. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowego gyrosa! i te sosy... nigdy nie dodawałam fety do sosu czosnkowego, ani miodu do sosu z ketchupem, ciekawe... z pewnością spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, dodają im super charakteru :)
UsuńTen sos z miodem mi się bardzo podoba :) Chyba dodam go też do której ze swoich wersji na Sałatka gyros warstwowa
OdpowiedzUsuń